Thuisklustips.nl

Zelf tegels leggen. Hoe doe je dat?

Je wilt weer nieuwe tegels op je vloer, of op de muren in de badkamer. Maar tegels laten leggen kost een hoop geld, dus je wilt het zelf doen. Maar zelf tegels leggen, hoe doe je dat? Dat is wat we je in deze blog uitleggen.

Voorbereiding voor vloertegels leggen.

De belangrijkste voorbereidingen die je moet doen voordat je begint met leggen is het maken van een nauwkeurig legplan. Leg daarom voor je echt gaat beginnen de tegels een keer uit, om te kijken hoe het lijkt en of je veel tegels moet snijden. Ook moet je goed de ruimte hebben opgemeten, zodat je weet hoeveel tegels je nodig bent. Bij het leggen van vloertegels kan je het makkelijkste beginnen in een hoek en zo rij voor rij naar de deur toe te werken. Belangrijk is wel dat de hoek waar je in begint wel echt een rechte hoek is en de wand waar je de tegels tegenaan legt recht is . Als dat niet zo is geeft dat na enkele meters al een afwijking van gauw enkele centimeters. Hierdoor lopen de voegen vanuit de deur gezien altijd scheef en dat is iets wat je wilt voorkomen. Daarom raden we het aan om meerdere rijen te leggen voordat je begint om te kijken hoe het lijkt,

Waar moet je opletten bij een wand betegelen.

Bij wandtegels is het belangrijk dat het patroon van de wandtegels aansluit in het patroon van de vloertegels. Vooral als de tegels dezelfde afmetingen hebben, maar als ze dat niet hebben dan hoeven de tegels niet op elkaar aan te sluiten. Als de legrichting niet word bepaald door de vloertegels richt je, je bij het betegelen van de wanden op hoofdzichtas en kies je als uitgangspunt de meest opvallende hoeken. Vanuit deze hoeken werk je met hele tegels langs de muur. Als je een wand hebt met ramen kan je ook bij het raam gaan beginnen met tegelen. Het maakt niet uit voor welk uitgangspunt je kiest er zijn hier verder geen regels voor. Wel is de vaste regel dat je altijd verticaal begint met betegelen. Dan heb je ook nog de voegbreedte waar je rekening mee moet houden. Hierbij is het zo hoe groter de tegel, hoe groter de voeg. Dit zorgt voor een mooier ogend geheel aan het einde. Om de afstand van de voeg overal gelijk te houden kan je voegkruisjes gebruiken.

Welk gereedschap heb je nodig voor tegelzetten?

Zelf tegels leggen gaat een stuk makkelijker met de juiste gereedschappen. Het belangrijkste gereedschap wat je nodig hebt is een tegelsnijder. Hiermee kras je het tegen glazuur in, waardoor de tegel op een bepaalde manier breekt. Tegelsnijders in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Om de tegels aan te brengen heb je een winkelhaak en een touwtje nodig en de tegelkruisjes om de afstand tussen de tegels overal gelijk te hebben. De onmisbare gereedschappen zoals een waterpas, rolmaat en een potlood maken het tegelzetten veel gemakkelijker. Om de tegellijm en voegspecie te maken heb je een boormachine met een roerstaaf nodig. Voor het strijken van deze lijm gebruik je een gladtroffel of een lijmkam.

Zelf tegels leggen.

Nu kan je zelf tegels leggen, om te beginnen ga je de tegellijm maken en daarna uitstrijken. Het is belangrijk dat je dit gelijkmatig doet en het uitstrijkt over het hele oppervlak wat je gaat betegelen. Als dat gedaan is kan je beginnen met het betegelen. Zelf tegels leggen is nog best een moeilijke klus, dus werk vooral netjes en niet te snel. Het kan zijn dat je tegels moet snijden, het is belangrijk dat je goed meet hoeveel er van de tegel afgesneden moet worden. Zodat je geen tegels verspild hiermee. Als je de muur of de vloer hebt belegd met tegels kan je gaan voegen. Bij het voegen gebruik je voegspecie, deze breng je aan op de tegels. Dan ga je het met een wrijvende beweging verdelen, zodat de voegen goed gevuld worden. Als alle voegen goed gevuld zijn, ga je de tegels afwassen. Hiervoor heb je tegelsponzen, maar met een huishoudspons kan je het ook prima doen.

Vond je dit nou een interessante blog? Lees dan ook onze blog over hoe moet je structuurverf aanbrengen.