Thuisklustips.nl

Voegen schoonmaken? Hoe doe je dat?

In elk huis zijn er ergens wel tegels aan de muur, zoals in de keuken of bijvoorbeeld badkamer. Dit ziet er natuurlijk hartstikke mooi uit. Alleen worden de voegen tussen de tegels vaak vies, waardoor het er lelijk uit gaat zien en onhygiënisch word. Daarom moet je af en toe de voegen schoonmaken, maar hoe doe je dat? Dat gaan we je in deze blog uitleggen.

Hoe ga je voegen schoonmaken?

Om te beginnen: met de voegen schoonmaken ga je de voegen goed reinigen. Hiervoor gebruik je een speciaal reinigingsmiddel dat in bouwmarkten verkrijgbaar is. Dit middel moet je opspuiten en daarna even goed laten intrekken. Als het goed is ingewerkt was je het er af met water. Hiermee verwijder je alleen nog maar vetafzetting en vuil mee, maar de schimmels blijven nog gewoon zitten. Daarvoor dient de volgende stap.

Wat gebruik je om de schimmels te verwijderen?

Je kan een poging doen om de schimmels met en een stevige spons en azijnwater te verwijderen. Maar als de voegen al helemaal onder de zwarte vlekken zitten, zal je ze hiermee niet kunnen verwijderen. Daarom gebruik je bij het verwijderen van de schimmels een schimmelverwijderaar. Ook dit is in de bouwmarkt te verkrijgen. Het is belangrijk dat je hier wel voorzichtig mee te werk gaat, omdat het een chemische stof is die niet geheel ongevaarlijk is. Zorg er daarom voor dat als je de voegen in je keuken schoonmaakt dat het middel niet in aanraking met levensmiddelen komt. Vaak is de schimmelverwijderaar een spray, hierdoor is het makkelijk om aan te brengen en kan je goed de voegen schoonmaken.

Hoe kan je de voegen nog verder opknappen?

Voordat je kan beginnen met het verder opknappen van de voegen is het belangrijk dat de tegelvlakken droog en stofvrij zijn. Voor het opknappen van de voegen zijn er twee mogelijkheden om te gebruiken. Een van deze mogelijkheden is een speciale witte marker. Hiermee trek je de voegen over, waardoor ze weer mooi wit worden. Het te werk gaan met de marker is heel simpel en de marker is gewoon bij bouwmarkten te verkrijgen. Om te beginnen is het belangrijk om goed te schudden. Door druk uit te oefenen op de stiftpunt, komt er verf in en dan is het een kwestie van gewoon de voegen overtrekken. Deze stift is geschikt voor voegbreedten van 2-4 millimeter, bij brede voegen moet je meerdere keren de voeg overtrekken. Aan de verf in de marker is een schimmelverwijderaar toegevoegd, hierdoor word de groei van schimmels vertraagt. Het enige nadeel van de marker is dat deze alleen met witte verf verkrijgbaar zijn.

De andere mogelijkheid om je voegen op te knappen is voegenverf. In tegenstelling tot de marker is deze wel in meerdere kleuren te verkrijgen. De voegenverf breng je aan op de voegen, hierbij is het makkelijk om een kwast te gebruiken. Net als bij de marker ga je over de voegen heen en zorg je dat de verf goed intrekt. Na het opknappen kan je de voegen weer gewoon schoonmaken, want de verf is namelijk water en veegbestendig. Ook remt de verf de verf de aantasting van schimmels en bacteriën af.

Hopelijk hebben we je met deze blog genoeg kunnen vertellen over voegen schoonmaken.

Vond je dit nou een interessante blog? Lees dan ook onze blog https://thuisklustips.nl/zelf-tegels-leggen-hoe-doe-je-dat/.