Thuisklustips.nl

Hoe moet je structuurverf aanbrengen?

Wil je in plaats van behang een keer iets nieuws op je muren? Met moderne structuurverf en sierpleister kan je veel interessante en creatieve kanten op. Maar dan komt voor veel mensen de grote vraag, hoe breng je structuurverf aan? Structuurverf aanbrengen kan ook op verschillende manier. Dit leggen we je allemaal in deze blog uit.

Wat is structuurverf?

Structuurverf is een latexverf waar zandkorrels aan de verf zijn toegevoegd. Met structuurverf kan je mooie creatieve structuren aan brengen op de muur. Ook kan je kleuren heel creatief mengen. Je hebt verschillende soorten structuurverf, zo heb je structuur met en fijne en een grove korrel. Met structuurverf is het dus mogelijk, om heel veel verschillende soorten structuur aan te brengen op de muren. Ook haal je met structuurverf kleine scheurtjes of andere beschadigingen van de muur.

Wat moet je doen voordat je de structuurverf aanbrengt?

Voordat je de structuurverf kan aanbrengen, moet je de ondergrond schoonmaken. Laat de ondergrond na het schoonmaken eerst goed opdrogen, zodat de muur helemaal droog is als je de structuurverf aanbrengt. Het afplakken van alle delen die niet schildert moeten worden zoals ramen en deuren is erg belangrijk. Je wilt namelijk voorkomen dat de verf op plekken komt waar het niet zou moeten. Om te voorkomen dat de verf van de muur verdwijnt door de zuigende werking van muren, moet je de muur eerst voorstrijken. Hiervoor gebruik je voorstrijk, wat bij elke bouwmarkt wel te krijgen is. Zorg ook dat d voorstrijk goed is opgedroogd voordat je de structuurverf gaat aanbrengen.


Hoe kan je de structuurverf aanbrengen?

Structuurverf aanbrengen gaat het makkelijkste door met een roller de verf of de muur aan te brengen en uit te strijken. Zo breng je makkelijk structuur aan op de muur. Zolang de verf nog niet droog is, kan je de structuur nog veranderen. Voor een sterker effect is het gebruik van sierpleister aan te raden. Om een mooi pleistereffect te bereiken werkt dat het beste, door met een brede spaan steeds in verschillende richtingen te strijken. Ee roller is echt puur voor het gemak, voor als je een speelser effect wilt creëren op de muur is het gebruik van een brede kwast de beste manier voor structuurverf aanbrengen. De strepen van de kwast blijven namelijk zichtbaar. Een kwast is ook handig voor het na bewerken, je brengt dan eerst de verf aan met een roller en gaat er daarna gelijk met een kwast overheen.

Wat heb je naast structuurverf nog meer?

Naast structuurverf is er ook nog sierpleister, om structuur aan te brengen op je muren. Hiermee kan je, je muren een heel eigen structuur geven. Bij deze producten gaat het om ademende , minerale pleister met geringe korrelgrootte. Dit is een kant en klare mengsel kan gemakkelijk met een verfroller worden aangebracht. Je kan zelf bepalen of je de structuur zo laat of dat je voor een structuur gaat naar je eigen smaak. Afhankelijk van je gereedschap zijn er verschillende mogelijkheden met de structuur die je wilt. Belangrijk is wel dat je voor het aanbrengen van de pleister een laag grondpleister op de muur strijkt.

Dan heb je ook nog structuur crème om structuur aan te brengen op de muur. Dit is ook een gebruiksklare pleister waarmee je karakteristieke structuren op je muren aan kan brengen. Om de structuur crème aan te brengen op de muur is het gebruik van een plamuurmes het handigste. De structuur kan je dan helemaal naar eigen inzicht bewerken. Om een beter hechting te krijgen op de muur is het ook, aan te raden om eerst de muur voor te strijken.

Hoe ga je de sierpleister aanbrengen?

Als je de pleister koopt is het gelijk klaar voor gebruik, wel is het belangrijk om eventjes goed door te roeren. Breng eerst de voorstrijk aan op de muur, voordat je de pleister erop strijkt. Zorg ervoor dat de voorstrijk weer goed is opgedroogd, voordat je de pleister erop aanbrengt. Als de muur is opgedroogd kan je beginnen met het aanbrengen van de pleister, dit kan je het beste doen met een verfroller. Structuur aanbrengen kan je het beste doen met een structuurroller. Dat gaat het makkelijkste als je banen maakt van boven naar beneden. Met een plamuurmes of een rechthoekige metsel troffel kan je hele bijzondere structuren maken. Dit doe je door het plamuurmes of de troffel schuin in de pleister te zetten en hem met een vloeiende beweging elke keer in een andere richting te trekken. Voor een landelijker effect te krijgen kan je het beste gebruik maken van een brede kwast. Duw deze in de vochtige pleister en draai hem rond, hoe harder je duwt hoe duidelijker de structuur word. Zorg ervoor dat je kringen dicht tegen elkaar komen te staan, maar niet te al te regelmatig over de muur verdeeld worden.

Vond je dit nou een interessante blog? Lees dan ook onze blog welke verf heb ik nodig.