Thuisklustips.nl

Welke verf heb ik nodig?

Je kent het wel. Je wilt beginnen aan een schilderklus maar dan komt de grote vraag; welke verf heb ik nodig? In deze blog leggen we de verschillende soorten verf uit en geven we tips over welke verf je waarvoor gebruikt.

De belangrijkste verschillen in verf

Het belangrijkste verschil wat je als beginner moet weten is dat er verf is wat bestaat op oliebasis (alkydverf) en verf op waterbasis (latexverf). Voor een beginnende schilder is latexverf aan te raden. Dit is makkelijker schilderen en je benodigdheden zijn makkelijk schoon te maken met water en zeep. Latexverf droogt ook veel sneller en geeft een minder nare geur af. Latexverf is uitstekend geschikt voor grote, ruwe oppervlakken die weinig te lijden hebben zoals plafonds en wanden.

Om buiten te gaan verven of om houtwerk te verven is het gebruik van alkydverf beter. Dit komt omdat het buiten sneller vies word buiten moet de verf er goed tegen kunnen om schoon gemaakt te worden.

Welk merk verf moet ik kiezen?

Dan heb je nog de vraag, welk merk verf is de beste keuze? Er zijn veel verschillende merken verf, maar bij verf draait het vooral om de prijs, hoe duurder de verf des te beter de kwaliteit. Toch zijn de prijzen van bekende merken en huismerken erg verschillend. Wil je toch gaan voor de goedkopere verf is de tip om je voor de aanschaf ervan goed te laten informeren over de verf door een verkoper.

Hoeveel verf heb ik nodig?

De hoeveelheid verf die je nodig bent hangt af van de oppervlakte van je klus. Want hoe weet je bijvoorbeeld hoeveel verf je nodig hebt voor het verven van een trap. Hiervoor zijn er verschillende berekeningen die je kan maken om erachter te komen hoeveel liter verf je nodig hebt per vierkante meter.

Het belangrijkste tijdens het bereken hiervan is dat je de alleen het oppervlak berekent van het gedeelte wat je wilt schilderen. Op de verpakking van de verf staat hierover ook veel informatie. Zo staat er hoeveel vierkante meter je gemiddeld kan verven en of de verf ook goed dekt. De hoeveelheid vierkante meters die je kan verven met een liter hangt af van welke soort verf je gebruikt.

Wilt u weten welke benodigdheden je kan gebruiken tijdens het schilderen lees onze andere blog.