Thuisklustips.nl

Welke benodigdheden heb je nodig om te verven?

Om te schilderen heb je verschillende benodigdheden nodig, maar welke kies je nou? Dat leggen we je in de blog uit, welke benodigdheden je nodig hebt.

Wat kan je gebruiken om mee te schilderen?

Je kan hiervoor kiezen tussen een verfroller en kwasten. Verfrollers zijn handig om snel grote platte vlakken te schilderen. Voor het precisiewerk langs randen van kozijnen, deurposten en andere kleine oppervlaktes is het gebruik van een kwast het beste. Het ligt dus helemaal aan de grootte van het vlak wat je moet schilderen bij het gebruik van een kwast of verfroller.

Wat voor verfroller heb je nodig?

Een verfroller van 25 centimeter is perfect voor schilderen van grote, vlakke oppervlakken, zoals wanden en plafonds. Het is heel belangrijk dat je een verfroller gebruikt met een stevige beugel. Dus de goedkope verfrollers raden we daarom ook af, want je hebt gewoon een grote kans dat je die beugel buigt op het moment dat je kracht erop zet. Koop een stevige, onbuigzame roller waarmee je goed kracht kan zetten. Ook zijn er kleine rollers, deze zijn makkelijker te gebruiken voor wat kleiner werk.

Dan zit er ook nog verschil in materiaal waarvan een verfroller is gemaakt. Zo is het oppervlak van een roller waarmee je de verf aanbrengt vaak gemaakt van schuim of vacht. Deze heb je dan nog met een vast oppervlak of een verwisselbaar oppervlak. Het makkelijkste is een met een verwisselbaar oppervlak, omdat dit veel makkelijker schoon te maken is en het is op de lange termijn het goedkoopst in gebruik. Voor gladde oppervlakken kan je een schuimroller of een roller gebruiken met een korte vacht. Op een oppervlak die ruw is gebruik je een roller met een lang harige vacht.

Moet je nog opletten bij een verfroller voor welke verf je hem gebruikt?

Als je werkt met alkydverven moet je erop letten dat je roller bestand is tegen de gebruikte oplosmiddelen die in de verf zitten. De wat kleinere schuimrollers zijn geschikt voor alkydverven. Je gebruikt een vachtroller in het algemeen voor namelijk voor wanden en verf op waterbasis. Onze tip is om altijd goed te informeren of de verfroller geschikt is voor het gene wat je ermee wilt gaan doen.

Welke soorten kwasten zijn er?

Ook bij kwasten heb je weer twee verschillende soorten, je hebt kwasten met kunstofhaar en kwasten met varkenshaar. Voor het verven met latexverf moet je een kwast gebruiken met kunstofharen, omdat kunstharen geen water opnemen waardoor ze niet slap worden. Bij het schilderen met alkydverf moet je wel een kwast hebben met varkenshaar of met polyesterhaar. Kwasten met varkenshaar zijn nogal prijzig, waardoor ze vooral aangeraden worden aan mensen die regelmatig schilderen. Voor mensen die niet vaak schilderen is een goedkopere kwast van varkenshaar en polyesterhaar aan te raden voor schilderwerk in huis.

Hoe word de kwaliteit van een kwast bepaald?

Bij een kwast word er naar verschillende dingen gekeken , om de kwaliteit van een kwast te bepalen. Het materiaal is een belangrijk punt om te zien of een kwast van goede kwaliteit is. Een kwast is van professionele kwaliteit als hij gespleten haarpunten heeft. Dit zorgt ervoor dat de verf mooi word uitgestreken over het oppervlak. Ook heb je bij goedkope kwasten dat de haren van de kwast losraken en van de kwast vallen. De haren komen dan op je schilder werk te liggen en daardoor krijg je een minder mooi resultaat. En ook al heb je een goede kwast blijft het gewoon een feit dat ze altijd in het begin wel wat losse haren verliezen, maar is het aantal wat ze verliezen gewoon vele malen minder dan bij een goedkope kwast.

Zijn er nog extra bondigheden nodig tijdens het schilderen?

Naast de rollers en de kwasten zijn er nog wat extra’s die je tijdens het schilderen nodig hebt. Een verfbak is ook onmisbaar tijdens het verven. Hierbij is het belangrijk dat je erop let dat de verfbak stevig is en niet vervormt op het moment dat je er verf in doet. Een grote emmer met een verfrooster is handig alternatief voor een verfbak. De voordelen hiervan zijn dat er veel meer in kan, waardoor je minder vaak hoeft bij te vullen. Ook is het makkelijk om te gebruiken op een ladder en het scheelt met morsen van de verf. Dan heb je ook nog een afstrijkmes of schilderstape. Dit zorgt ervoor dat je niet schildert buiten het vlak wat geschilderd moet worden.

Voor meer informatie over het kiezen van verf lees onze andere blog.