Thuisklustips.nl

Een deur schilderen, hoe doe je dat?

Veel mensen willen hun deur schilderen, maar weten vaak niet hoe ze dat moeten doen. In deze blog leggen we uit hoe je een deur kan schilderen.

Ik wil een deur schilderen, maar waar begin ik?

Om te beginnen moet je deur uit zijn hengsels halen. Om de deur eruit te kunnen halen moet je de deur volledig opendoen en dan optillen. Deuren zijn nogal lastig te dragen vraag daarom altijd iemand om hulp. Het werkt het makkelijkste om de deur op een half hoge onderzetten neer te leggen, zoals een tafel. Als de deur stevig ligt begin je met het afschuren van de deur. Hiervoor gebruik je een middelfijn schuurpapier. Mochten er diepe krassen in de deur zitten dan kan je die op vullen met houtplamuur. Het is makkelijk om daar een plamuur mes bij te gebruiken om de houtplamuur netjes in de krassen te strijken.

De deur eerst voorzien van grondverf

Als eerst wat je doet nadat de deur is afgeschuurd is de deur gronden. Daarvoor gebruik je een grondverf het word aangeraden om die van het zelfde merk te nemen als de deurverf, zodat ze goed afgestemd zijn op elkaar. Je begint met het bestrijken van alle randen en hoeken met de grondverf. Vervolgens zet je de grote vlakken in de grondverf met een lakroller. Als de deur gedroogd is ga je de deur opnieuw fijn afschuren. Daarvoor gebruik je schuurpapier met de korrel 280. Je kan nu gaan beginnen met het lakken van de deur. Het beste is als je weer eerst alle randen en hoeken doet en daarna de grote vlakken pas gaat lakken. Denk erom dat je de verf zo gelijkmatig mogelijk verdeeld.

Is elke deur geschikt om te schilderen?

Niet elke deur is geschikt om op te gaan knappen. Grote, oude houten deuren zijn erg waardevol om deze waarde te behouden moet je ze goed onderhouden. Het onderhouden van een deur gaat heel wat tijd en geld kosten. Naast massieve houten deuren komen, voornamelijk deuren met houdfineer in aanmerking om op te knappen. Bij deuren met een kunststofoppervlak is het, het vaak niet waard om op te knappen. Bij zulke deuren gaat het opknappen van de deur dan meer kosten dan de deur zelf, omdat deuren met een kunststofoppervlak zijn vak goedkoper.

Vond u deze blog nu interessant? Lees ook onze blog over welke verf kiezen?