Thuisklustips.nl

Hoe kan ik een hanglamp ophangen?

Een hanglamp ophangen klinkt voor veel mensen heel makkelijk, maar dat valt vaak nog erg tegen. In de blog leggen we je uit hoe je een hanglamp ophangt aan het plafond. Van het bevestigen van de hanglamp tot het verbinden van de stroomdraden.

De eerste stap bij het ophangen van een hanglamp

Om te veilig te kunnen beginnen schakel je de betreffende stop uit. Je zou voor de zekerheid met een spanningsboog nog kunnen checken of de spanning er echt af. Dan ga je bepalen waar je de hanglamp wilt ophangen. Je houdt de lamp op de plaats waar je hem wilt ophangen en markeert dan die plek. Je gaat de lamp laten hangen aan een plafondhaak, deze monteer je door met een boormachine een gat in het plafond te boren zodat je een plug van 8 millimeter kunt plaatsen. Als je het plug in het gat hebt gestopt draai je de plafondhaak of schroefoog erin.

Hoe hang ik de lamp op de juiste hoogte?

Bij een hanglamp kan je zelf de bepalen hoe hoog je de lamp wilt hebben hangen. Ook dit is eenvoudig te doen. Je begint met het plafondkapje van de lamp over het snoer omlaag te schuiven, dan kan je met het plastic bevestigingsplaatje de juiste lengte bepalen. Om te zorgen dat de lamp dan op die hoogte blijft hang je het plaatje aan de plafondhaak.

Hoe maak je de stroomkabel langer?

Vaak is stroomkabel van de lamp te kort om bij het aansluitpunt te komen. Om deze te verlengen gebruik je een soepel snoer die geschikt is voor 220V, dit soort snoeren kan je gewoon kopen in de bouwmarkten. Knip de lengte die je nodig hebt van het extra snoer met 10 centimeter extra af. Verwijder het isolatie van de uiteinden. Om de snoeren met elkaar te verbinden gebruik je kroonsteentjes. Hier gaan de uiteinden van beide snoeren in, als je dat gedaan hebt zijn de snoeren met elkaar verbonden.

Een hanglamp ophangen met nette afwerking

Snij met een stanleymes een snoerdoorvoer uit de afdekdoos. Monteer dan de doos tegen het plafond, om er zeker van te zijn dat die vast zit monteer je hem met pluggen. Plaats de afdekdoos zo dat het uitgesneden gat aan de kant van de lamp zit. Dan bepaal je waar de boorgaten moeten komen en markeer je de plekken waar ze komen. Boor dan een gat op gemarkeerde plekken en plaats pluggen in de gaten. Als dat heb gedaan kan je doos vast schroeven. Het laatste wat je dan nog moet doen is de lampsnoer door het gat verbinden met een kroonsteentje met de stroomtoevoerkabel. Als deze zitten controleer je of ze werken. Om het netjes af te werken schuif je het plafondkapje omhoog en sluit je de afdekdoos met het bijbehorende deksel.

Vond je deze blog interessant? Bekijk ook onze blog over welke gereedschap heeft een thuisklusser nodig.