Thuisklustips.nl

Hoe schilder je een radiator?

Niemand vind een oude verroestte radiator er mooi uitzien, maar hoe schilder je deze weer mooi netjes? In deze blog leggen we je uit hoe je een radiator schildert.

Wat gebruik je voor het schilderen van een radiator?

Voor het schilderen van een radiator gebruik je een speciale radiatorlak. Deze lak is zeer hittebestendig en speciaal gemaakt om radiatoren mee op te knappen. Je hebt twee verschillende soorten radiatorlak op acrylbasis en op kunstharsbasis. Voor het schilderen van een radiator kan je ook standaardverf gebruiken. Het is wel belangrijk om te weten dat een lichte lak sneller vergeelt. Om de lak op te radiator aan te brengen is het gebruik van een gehoekte kwast met een lange houten steel het beste om te gebruiken. Voor platte radiatoren zou je ook een lakroller kunnen gebruiken.

Waar moet je rekening mee houden tijdens het schilderen van de radiator?

Als je begint met het schilderen van de radiator is het belangrijk dat de radiator koud is, omdat de lak dan beter hecht op de radiator. Het is verstandig om de vloer onder de radiator goed af te plakken, omdat je altijd wel iets morst tijdens het lakken en als de lak op droogt krijg je het er moeilijk vanaf. Om het mooiste resultaat te krijgen moet je de radiator in een keer schilderen dit is, omdat de lak dan tot een laag vloeit.

Kan je gelijk beginnen met het schilderen van een radiator?

Voordat je gaat beginnen met het lakken van de radiator is het belangrijk dat de radiator eerst grondig word geschuurd. Als je plekken hebt op de radiator waar de lak alleen hoeft worden bijgewerkt, is het voldoende de radiator met schuurpapier te schuren. Roestplekken kan je het beste tot het blanke metaal afschuren, hiervoor raden we aan om een boormachine te gebruiken met een staalborstelkop erop. Als je klaar bent met het afschuren van de radiator, moet je de radiator gelijk stofvrij maken. Dit doe je om stofdeeltje in de lak te voorkomen.

Hoe ga je de radiator schilderen?

De vlakke, tot op het blanke metaal afgeschuurde stukken lak je in met een roestwerend middel. Hiermee voorkom je dat er opnieuw corrosie komt. Zorg dat deze lak goed opdroogt voordat je verder gaat met lakken. Bij lak op waterbasis is het van belang dat je eerst een grondlaag aanbrengt. Belangrijk hierbij is dat de grondverf precies bij de lak past, haal ze daarom van de zelfde fabrikant. Ten slotte kan je gaan beginnen met het aanbrengen van de radiatorlak. Breng de lak naar verhouding dik op de radiator. Laat de radiator volledig opdrogen voordat je de radiator weer aanzet.

Vond je dit nou een interessante blog? Bekijk dan ook onze blog over welke benodigdheden heb je nodig om te verven.