Thuisklustips.nl

Hoe schuur je een houten vloer?

Een mooie houten vloer wil je ook graag mooi houden, dus als er krassen in de vloer zitten wil je deze er graag uithalen. Dat doe je door de vloer te schuren, maar hoe schuur je nou een houten vloer? Dat is wat we in deze blog gaan uitleggen.

Voordelen van een houten vloer

Houten vloeren zijn erg gewild bij mensen, omdat een houten vloer een groot wooncomfort heeft. Dit komt doordat een houten vloer lekker warm is aan de voeten en het loopt lekker. Houten vloeren zijn ook ecologisch en hygiƫnisch aan te bevelen. Dat komt doordat huisstofmijt er nauwelijks kans maakt. Ook gaan houten vloeren bij goed onderhoud een leven lang mee.

Is elke houten vloer geschikt om te schuren?

Zeker niet elke houten vloer is geschikt om afgeschuurd te worden. In principe mag je alleen echte parketvloeren afschuren. Als je gaat schuren op een fineer of laminaatvloer, kan je net zo goed een nieuwe vloer kopen. Het is daarom erg belangrijk om, voordat je begint met het schuren te weten wat voor soort vloer het is. Mocht je het zelf niet zeker weten vraag het dan om advies aan een deskundige.

Wanneer ga je een houten vloer schuren?

Als je vloer ernstig beschadigt is of er diepe krassen in de vloer zitten is het schuren van de vloer de enige oplossing. Je moet tijdens het schuren er goed rekening mee houden dat je niet te veel van de bovenlaag afschuurt, omdat het hout daar veel dunner van word. Als de vloer dunner word ,word de vloer flexibeler en gaat daardoor sneller kraken. Als de houten vloer niet al te erg beschadigd is dan hoef je alleen maar de oude afwerklaag eraf te schuren, waardoor je voorkomt dat je de hele vloer moet schuren.

Wat gebruik je om een houten vloer te schuren?

Voor het schuren van een houten vloer gebruik je een parketschuurmachine. Deze schuurmachine schuurt voortdurend door, dus het is van belang dat je hem met gelijke snelheid over de vloer beweegt. Mocht je de schuurmachine te lang op een plek houden zou hij door de vloer heen gaan schuren en dat wil je natuurlijk voorkomen. Mocht je het nou niet vertrouwen om zelf een houten loer te gaan schuren is het aan te raden om een bedrijf in te huren die dit doen.