Thuisklustips.nl

Wc bril vervangen.

In elk huis is een wc met een bril erop, maar door de jaren heen word de wc bril vaak vies, of gaan sommige delen van de bril loszitten of roesten. Als een van die dingen gebeurt moet je de wc bril vervangen. In deze blog leggen we je uit hoe je een wc bril vervangt.

Waar moet je opletten bij aanschaf van een nieuwe wc bril?

Bij het aanschaffen van een nieuwe wc bril is het handig om te weten dat er twee verschillende soorten zijn. Je hebt de standaard wc bril, deze past op de meeste wc’s en je hebt brillen die een wat rechthoekige vorm hebben. Deze brillen passen alleen op enkele design wc’s. Ook zijn er verschillende bevestigingstechnieken, zo heb je brillen waarvan de houder helemaal uit plastic bestaat. Deze zijn vaak moeilijk te monteren en zijn vaak niet stevig. We raden daarom aan om een wc bril te nemen met bevestigingen van bekleed plaatstaal of van massief materiaal. Deze brillen zijn veel stabieler en de bevestigingsbouten zijn ook makkelijker in de schroefdraad te draaien.

Waar begin je met een wc bril vervangen?

Om je wc bril te vervangen is de eerste stap het demonteren van je oude wc bril. Dit is niet een al te moeilijk klusje om te doen. Achter de wc zitten meestal twee bouten, die kan je van onderaf losdraaien. Je kan de bouten moeilijk zien zitten dus het is vooral een klusje waarbij je goed moet voelen. Als de bouten eenmaal hebt gevonden en los gedraaid, kan je de bril en het deksel eraf halen.

Hoe monteer je de nieuwe wc bril?

Nu de oude bril eraf is kan je de wc bril vervangen. Je begint met de bril en de deksel op elkaar te leggen, doormiddel van plastic hulzen verbind je de scharnieren aan elkaar. Vervolgens schuif je de houders van links en rechts in de plastic hulzen. Het is hierbij belangrijk dat de brede kant van de afdekking van de houders aan de achterkant komt. De grote plastic onderlegschijven schuif je nu op de schroefdraad van de houders. Vervolgens steek je de schroefdraden door de uitsparingen in de wc. Om ervoor te zorgen dat de bril straks goed vast zit schuif je van onderaf de kleine onderlegschijven op de schroefdraden en draai je de vleugelmoeren erop. Zorg dat de bril goed recht ligt en draai dan dan de moeren stevig vast. En zo heb je, je wc bril vervangen.

Vond je dit een interessante blog? Lees dan ook onze blog hoe hang je een schilderij op.