Thuisklustips.nl

Hoe leg je een laminaat vloer?

Veel mensen hebben of willen thuis een laminaat vloer dit is een vloer met meerdere voordelen, zo is het redelijk goedkope vloer en je kan zelf een laminaat vloer leggen. Alleen bij het zelf leggen van een laminaat vloer gaat het bij mensen vaak mis, want hoe leg je een laminaat vloer? Dat gaan we je in deze blog uitleggen.

Is een laminaat vloer leggen moeilijk?

Vaak word er gedacht dat een laminaat vloer leggen moeilijk is, maar is tegenwoordig heel gemakkelijk. Vroeger moest je een laminaat vloer namelijk nog in delen aan elkaar vast lijmen. Nu gaat het leggen van een laminaat vloer heel anders, er is namelijk kliklaminaat. Bij kliklaminaat worden afzonderlijke delen alleen nog maar in elkaar gezet. Hierdoor word een laminaat vloer leggen niet veel makkelijker, maar ook het eruit van de vloer bij het verhuizen bijvoorbeeld gaat veel makkelijker.

Waar moet je om denken bij een laminaat vloer leggen?

Bij een laminaat vloer is het belangrijk dat je de vloer zogenaamd zwevend gaat leggen. Dit houd in dat de vloer niet aan de ondergrond vast gezet word en dat de vloerbedekking een geheel vormt. Doordat je de laminaat vloer laat zweven van de ondergrond word het leggen ervan veel makkelijker en maakt het ook veel minder lawaai als erover gelopen wordt. Om ervoor te zorgen dat er minder lawaai is bij het lopen over de vloer, moet er wel geluiddempend materiaal onder de vloer worden gelegd. Er is een breed assortiment in geluiddempende matten. Deze word dan over de ondergrond uitgerold. Het is trouwens niet altijd nodig om geluiddemping te gebruiken, want bij sommige laminaat fabrikanten word het laminaat aangeboden met geïntegreerde geluiddemping. Dan moet je er nog voor zorgen dat je laminaat beschermd is tegen vocht. De deklaag van laminaat is al geïmpregneerd dat er geen vocht in de vloer kan komen. Maar de onderkant van de vloer is hier niet voor beschermd, daarom moet de ondergrond voordat je begint met het leggen van de vloer worden aangebracht met plasticfolie.

Waar begin je met het leggen van een laminaat vloer?

Het is belangrijk dat je niet in het midden van de kamer begint met het laminaat leggen, maar in een hoek op de langste muur in de ruimte. Tussen de muur en de plank laminaat leg je afstandhouders, hiermee zorg je ervoor dat de rand afstand naar de muur toe overal gelijk is. Als de eerste plank ligt maak je de eerste baan. Doordat je de stukken laminaat in elkaar klikt kan je nu makkelijk door met de rest van het laminaat te leggen. Tijdens het leggen kan je nog wel tegen dingen aanlopen, zoals uitspringende wanden en verwarmingsbuizen. Hierbij is het gebruik van een zaag erg makkelijk om het laminaat mee in te korten tot de maat die het moet hebben.

De opbouw van een laminaat vloer.

Je begint met het aanbrengen van de plasticfolie, om zo de ondergrond tegen vocht te beschermen. Hiermee voorkom je dat de vloer na langere tijd begint te schimmelen. Op de plasticfolie komen de geluiddempende matten, die rol je over de gehele ondergrond uit. Het leggen van de laminaat is nu heel makkelijk. Je schuift het laminaat gemakkelijk in elkaar, waardoor iedereen een laminaat vloer kan leggen.

Vond je dit een interessante blog? Lees dan ook onze blog hoe schuur je een houten vloer?