Thuisklustips.nl

Hoe plaats je een rookmelder? – Handige klus tip!

Bij een brand denken veel mensen dat het vuur het gevaarlijkste is, maar dat is net zo goed de rook. Het verstikkingsgevaar is tijdens een brand vaak het gevaarlijkst. Een rookmelder is cruciaal, want waar rook is, is vuur! Waarom een rookmelder belangrijk is hoeven we u verder dus niet uit te leggen. Maar dan komt de grote vraag, hoe plaats je een rookmelder? Dat is wat we je in deze blog gaan uitleggen.

Wat voor soorten rookmelders zijn er?

Je hebt eigenlijk maar twee verschillende soorten rookmelders. Het grootste verschil tussen de twee soorten rookmelders is dat de een werkt op lichtnet en de andere op batterijen. De rookmelders op batterijen zijn de makkelijkste om te plaatsen. Ook worden deze rookmelders gevoed met een blokbatterij, waardoor hij minstens een jaar meegaat, Mochten de batterijen leeg zijn, dan waarschuwt het apparaat vanzelf, door te piepen of met een lichtsignaal. Rookmelders die werken op het lichtnet zijn beter voor milieu. Ook hebben deze apparaten een noodstroomvoorziening, zodat als de stroom uitvalt ze nog 72 uur blijven werken. Het nadeel aan een rookmelder op het lichtnet is dat deze veel moeilijker te installeren zijn. Voor de werking van een rookmelder is de plaats van de rookmelder van groot belang.

Waar plaats je een rookmelder?

Hoe plaats je een rookmelder? Dat is voor veel mensen een vraag, maar het is eigenlijk heel simpel om te doen. De rookmelder moet zo worden aangebracht, dat hij alarm slaat op het moment dat de vluchtwegen nog bereikbaar zijn. Daarom is de plaats van de bevestiging van de rookmelder heel belangrijk. Plaats de rookmelder daarom altijd op het plafond dit is, omdat de rook naar boven stijgt. Een goede plaats om een brandalarm te bevestigen is in het trappenhuis en bij de slaapkamers. Er word door brandexperts aan geraden om ook een rookmelder in de keuken te plaatsen. Het is ook heel belangrijk als je een verbouwde zolder hebt dat je ook daar dan een rookmelder plaatst, omdat het vuur daar meestal snel om zich heen grijpt. En als je een huis met meerdere verdieping hebt is het aan te raden om op elke verdieping een rookmelder te plaatsen.

Hoe plaats je een rookmelder?

Je plaatst een rookmelder doormiddel van een monatgeplaat of met en beugel aan het plafond met pluggen en schroeven die er meestal bij worden geleverd. Het makkelijkste om de plaat te bevestigen is om het plaatje tegen het plafond te houden en om door de montagegaten puntjes te tekenen voor het boren. Omdat de rookmelder niet zwaar is, zijn 6 mm pluggen en bijpassende schroeven voldoende om de montageplaat te bevestigen. Boor de gaten in het plafond waar je dan de pluggen insteekt en schroef de plaat vast. Als je de rookmelder op hout wilt bevestigen ben je de pluggen niet nodig, dan kan je de bevestigingsplaat rechtstreeks met houtschroeven bevestigen. De blokbatterij plaats je achter in de rookmelder, door het afdekplaatje eraf te halen. Sluit de batterij goed aan en plaats dan het afdekplaatje weer terug. Draai nu de rookmelder op de montageplaat, dit doe je door de melder op de aangegeven plaats op de plaat en draai hem naar links.

Vond je dit nou een interessante blog? Lees dan ook onze blog welke plugmaat gebruiken bij uw schroeven.