Thuisklustips.nl

Welke plugmaat gebruiken bij uw schroeven?

Wanneer u een schroef wilt bevestigen, bijvoorbeeld in een stenen muur, dan heeft u een plug nodig. Maar welke maat pluggen hoort er nou bij de schroeven die u gebruikt. Dat is dan natuurlijk wel belangrijk om te weten. U kunt uiteraard niet zomaar een willekeurige plugmaat kiezen voor uw schroef.

Waar dien ik op te letten bij het kiezen van een plugmaat?

Het is natuurlijk wel van belang om te weten waar u op moet letten. Eigenlijk is het heel simpel. U past de plugmaat aan op de maat van de schroeven die u gebruikt voor uw project. Hoe dikker de schroef is, des te groter de plug dient te zijn. Logisch toch? Naast de dikte kijkt u ook naar de lengte. Ook deze moet namelijk overeenkomen met de lengte van uw schroef. De meeste verkopers hebben de maat van de schroef in de titel staan op de website of op de doos. Bijvoorbeeld 4×40 mm. De 4 is de dikte en de 40 de lengte. Dit werkt bij pluggen dus hetzelfde.

Dient de maat van de plug gelijk te zijn aan die van mijn schroef?

NEE! Dit is een veel gemaakte fout. U denkt misschien: “Mooi, mijn schroef is 4×40, dan neem ik ook de plug van 4×40,” Maar zo simpel is het helaas ook weer niet. Er kunnen namelijk verschillende maten pluggen gebruikt worden voor uw schroef. Maar: er is altijd een optimaal formaat. Dit is dan het formaat waarbij de schroef het krachtigste gemonteerd wordt in uw plug. Het onderstaande lijstje hebben wij ontvangen van het schroevenmerk Wovar. In dit tabel staan de optimale maten voor de maximale schroefkracht,

Plug dikte  in mmDiepte boorgat Dikte boormaat
in mm
Max. trekkracht*Schroefdikte
4 x 20 mm25 mm4.0 mm10 kg*3 mm
5 x 25 mm30 mm5.0 mm25 kg*2.5 – 4 mm
6 x 30 mm35 mm6.0 mm60 kg*3.5 – 5 mm
8 x 40 mm45 mm8.0 mm60 kg*4.5 – 6 mm
10 x 50 mm55 mm10.0 mm100 kg*6 – 8 mm
12 x 60 mm65 mm12.0 mm150 kg*8 – 10 mm
(Tabel gemaakt door Wovar)

Zoals u uit het tabel kunt aflezen, hoort bij een plug van 10×50 een schroef met een dikte van tussen de 6 en 8 mm. De lengte dient hetzelfde te zijn als de plug. Ook ziet u in het tabel hoe dik u moet voorboren! Doe dit uiteraard altijd zorgvuldig voor een goed resultaat. De maximale trekkracht kan anders zijn omdat het afhankelijk is van veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de plug, materiaal waar het in wordt geboord en de schroef.

Klein voorbeeld: uit het tabel kunt u dus aflezen, dat bij een schroef van 5×50 u het beste een plug kunt gebruiken van 10×50. U heeft dan een draagkracht van ongeveer 100kg.

Verschillende soorten pluggen

Er zijn natuurlijk veel soorten pluggen te koop. Zo kan er verschil zitten in de materialen, maar ook in de maten, vormen etc. Op het internet kunt u tientallen verschillende soorten pluggen vinden. Welke voor u het meeste geschikt zijn, is vooral afhankelijk van wat u er mee wilt bereiken en in wat voor ondergrond u gaat boren. Welke plugmaat voor u het beste is, kan nogal maatwerk zijn dus. Daarom adviseren wij altijd om advies te vragen aan de verkoper. Die helpen u daar graag in verder.

Meer info over schroeven en ijzerwaren? Check onze overige blogs! Ook vindt op onze website talloze andere interessante onderwerpen en blogs.