Thuisklustips.nl

Dakgoot schoonmaken

De dakgoot schoonmaken, een klus die vaak vergeten wordt maar zeker belangrijk is. Meestal realiseert men zich pas dat een dakgoot schoonmaken nodig is als het te laat is. Er is dan sprake van verstopping, lekkage of er is iets kapotgegaan. Toch is de dakgoot schoonmaken onderdeel van het onderhoudt van uw woning. In deze blog nemen wij met u door hoe u de dakgoot schoonmaken het beste kunt aanpakken.

Waarom dakgoot schoonmaken?

Dakgoot schoonmaken is belangrijk om problemen te voorkomen. Wanneer de dakgoot vol zit met allerlei troep, zal deze verstoppen. Dit levert problemen met de afwatering van uw dak. Een dak is in de meeste gevallen een erg groot oppervlak, wat betekend dat het veel water opvangt. Wanneer dit water niet goed kan weglopen, zal het snel teveel worden. Dit komt dan naar beneden op plaatsen waar het niet zo snel weg kan waardoor u rondom uw woning wateroverlast krijgt. In het ergste geval kan het zelfs in uw woning lopen, wat voor nóg grotere problemen zal zorgen.

Help! Hoe begin ik?

De dakgoot schoonmaken is in de meeste gevallen een eenvoudig karwei. Dit kunt u dan ook gemakkelijk zelf doen. Afhankelijk van uw woning, is het wel belangrijk dat u geen last heeft van hoogtevrees. Dakgoot schoonmaken kunt u het beste tweemaal in het jaar doen. De vraag “Wanneer dakgoot schoonmaken?” is eenvoudig te beantwoorden. Een keer voor de herfst en een maal erna. Mocht u dit te veel werk vinden, of toch niet veel bomen in de buurt hebben staan, dan kunt u er ook voor kiezen dit na iedere herfst uit te doen.

Dakgoot reinigen

De dakgoot schoonmaken begint met een controle, want als er niets aan de hand is, heeft schoonmaken natuurlijk weinig zin. Ziet u troep in de dakgoot liggen? Dan heeft u de eerste stap ook meteen al klaar; de ladder staat al. Dan pakt u een emmer erbij, welke u aan de ladder klikt. Dit doet u om al het afval in af te voeren. U kunt het ook op de grond gooien, maar deze methode scheelt een hoop werk. Hierbij kunt u het beste gebruik maken van een emmer met touw en/of karabijnhaak eraan, met daarin een tuinschepje om de goot leeg te scheppen.

Hardnekkig vuil verwijderen

Wanneer de dakgoot leeg is, kunt u deze voor de volledigheid even naspoelen. U richt de slang dan richting de regenpijp. Hardnekkig vuil verwijdert u met een schuurspons of borstel. Nu zijn als het goed is de dakgoten aan de binnenkant weer helemaal vrij.

Buitenkant dakgoot schoonmaken

Wanneer u uw huis in topconditie wilt houden, maakt u hierna ook gelijk de buitenkant van de dakgoot schoon. Dit is al helemaal aan te raden wanneer u een witte dakgoot heeft. Hiervoor gebruikt u een spons en lauw water met wat allesreiniger. Voor de koppelstukken kunt u eventueel de borstel er weer bij pakken. Mocht de aanslag er lastig vanaf gaan, kunt u ook sterker schoonmaakmiddel erbij pakken. Voor groene aanslag kunt u bijvoorbeeld groene aanslagreiniger gebruiken. Tip! Neem gelijk de daktrimmen en kraaltrimmen mee bij het schoonmaken. Als dit klaar is, kunt u genieten van goed doorlopende dakgoten en een schoon strak huis.

Een voorbeeld van voor en nadat u klaar bent met de dakgoot schoonmaken

Zit u helemaal in de schoonmaak sfeer? Neem dan ook een kijkje bij onze blog over voegen schoonmaken.