Thuisklustips.nl

Zelf een zwembad bouwen

U kent het vast wel, het is een warme dag en u zoekt wat verkoeling. Op sommige momenten is dit echter lastig te vinden. Weer het zoveelste ijsje nemen, of die extra ventilator? Het helpt allemaal maar minimaal. Om echt verkoeling te vinden, kunt u het beste in het water liggen. Een zwembad is echter vrij prijzig en die opblaas zwembaden zijn vaak snel stuk of klein. In deze blog vertellen wij u hoe u zelf een zwembad bouwen kunt.

Start zwembad bouwen – plaatsing

Een zwembad bouwen met pallets is erg makkelijk. U begint met het bepalen van het formaat; hoe groot moet het zwembad worden. Het zwembad plaatsen in een hoek van de tuin? Of onder een schaduwdoek. Wanneer u dit heeft bepaald en opgemeten, kunt u beginnen met de grond voorbereiden. Wanneer u bezig wilt met zelf zwembad bouwen, is het belangrijk om de ondergrond helemaal vrij te maken. Er mogen geen scherpe voorwerken, stenen of takjes onder het folie liggen. Dit kan namelijk voor lekkage zorgen, omdat er door de vele liters water veel druk op komt. Om helemaal veilig te maken, kunt u een afdekfolie of afdekvlies gebruiken. Hierop plaatst u de pallets, welke in de meeste gevallen 80 x 120 zijn (europallet). Deze plaatst u naar keuze op de zijkant of onderkant. Wij plaatsen ze zelf op de zijkant, wat zorgt voor een bad van 80 cm hoog.

Pallets vastmaken

Om de pallets met elkaar te verbinden, maakt u gebruik van koppelplaten. Dit zijn sterke metalen platen met schroefgaten erin. Met deze koppelplaten maakt u een verbinding tussen alle aangrenzende pallets. Neem meerdere koppelplaten om elke set pallets te verbinden, dus bijvoorbeeld een aan de bovenste balk, onderste balk en middelste balk. Zorg voor voldoende schroeven, zodat de platen goed vast komen te zitten. Wanneer dit klaar is, kunt u de verbinding verstevigen met spanbanden. Deze doet u rondom de constructie, als een extra beveiliging om de pallets bij elkaar te houden.

Bouwfolie aanbrengen

Wanneer dit klaar is, kunt u verder gaan met het aanbrengen van de waterdichte folie. Deze folie legt u eerst op de bodem van de constructie, waarna u deze uitvouwt. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is en dat het doek dus recht afloopt langs de zijkanten. Wanneer dit klaar is, kunt u alvast beginnen met het vullen van het zwembad. Dit zal namelijk enige tijd duren, waardoor er genoeg tijd is om de klus af te maken tijdens het vullen van het zwembad.

Zwembadrand maken

Het zwembad bouwen is pas klaar als het er ook fatsoenlijk uitziet. Daarom maakt u een mooie zwembadrand aan de bovenkant. Hier plaatst u planken boven op de pallets, welke tevens het zeil op zijn plaats houden. Voor extra stevigheid zou u ook het zijl kunnen vastnieten met een krachtig nietpistool. Houdt er dan wel rekening mee dat het lastiger wordt om het zwembad opnieuw te gebruiken wanneer u deze wilt afbreken in de winter bijvoorbeeld. Gebruik stevige rvs tuinschroeven om de planken op de pallets te bevestigen. In principe bent u nu klaar om te genieten van het zwembad na het zwembad bouwen. Wanneer u het zelf zwembad bouwen tot een hoger niveau wilt tillen, maakt u nog een mooie rand aan de zijkant, zodat het niet (of minder) zichtbaar is dat het bad uit pallets bestaat.

(optioneel) Zijkanten bedekken

Om de zijkanten van het zwembad te bedekken, kunt u verschillende materialen gebruiken. U kunt latten op de zijkant vastschroeven, maar ook platen of andere panelen kunnen uitstekend gebruikt worden, Hiervoor kunt u kiezen voor hout of kunststof. Nadat u overal rondom het zwembad latjes heeft vastgeschroefd, zult u zien dat het meteen een stuk beter oogt. U kunt hierbij zo ver gaan als u zelf wilt. Ook kunt u een trapje maken of een vlonder. Dit is natuurlijk helemaal uw eigen keuze.

Nu heeft u een prachtig bad gemaakt en kunt u genieten van een frisse duik in uw eigen bad!

Voor de enthousiaste klusser: u kunt het zo mooi aankleden als uw wilt!