Thuisklustips.nl

Gootsteen ontstoppen

Velen hebben het als eens meegemaakt; een verstopte gootsteen. U bent lekker in de keuken of badkamer bezig en ineens stroomt het water niet weg. Een verstopte wasbak of verstopte gootsteen is erg vervelend en komt altijd op de meest ongelegen momenten voor. Maar dan, hoe nu verder? U wilt natuurlijk zo snel mogelijk verder met hetgeen waar u mee bezig was. Speciaal daarvoor hebben wij gootsteen ontstoppen op een rijtje gezet voor u; Hoe en vooral wat kunt u ertegen doen.

Handmatig ontstoppen

Als eerste begint u met eventuele grote stukken vuil verwijderen. Heeft u bijvoorbeeld troep in de gootsteen liggen maar blijft u deze gebruiken, dan zal dat zich ophopen in de afvoer. Dit zal na verloop van tijd zorgen voor een opstopping. In sommige gevallen blijft troep echter bij het afvoerputje zitten en kunt u dit gelijk weer verwijderen. Ook kunt u in de sifon van de wasbak of gootsteen kijken. Dit is het gedeelte onder de gootsteen dat onder aan de bocht zit (de zwanenhals). Dit kunt u losdraaien en leeghalen. Dit is de plek waar het vuil zich zal ophopen. Daarnaast kunt u in de buis kijken nadat u de sifon heeft losgedraaid. Ziet u iets zitten? Dan kunt u dit handmatig of met een grote schroevendraaier weghalen. Let op! Het kan verstandig zijn een lege emmer onder de buis te plaatsen, zodat niet al het water over uw vloer stroomt.

Gootsteen ontstopper

Heeft handmatig vuil verwijderen niet geholpen bij het gootsteen ontstoppen ? Dan zult u een andere oplossing moeten proberen. Een populaire keuze bij gootsteen ontstoppen, maar ook wc ontstoppen, is de traditionele ontstopper. De zuignap aan een steel zorgt ervoor dat er een wisseling van druk komt op de leiding, waardoor de verstopping los kan schieten. Verwacht hierbij niet dat het na 1 beweging opgelost is. Meestal zult u enkele keren op en neer moeten gaan voor het beste effect. Na enkele keren op en neer te gaan, zult u (in de meeste gevallen) zien dat het water losschieten en weg zal stromen. Wanneer deze oplossing goed heeft gewerkt, bent u nog niet helemaal klaar. Laat enige tijd het water stromen, zodat de doorgang helemaal vrijgemaakt kan worden. Kies hiervoor (indien mogelijk) warm water, omdat dit ervoor zorgt dat het vuil beter losweekt.

Ontstoppen met soda en schoonmaakazijn

Heeft de ontstopper niet gewerkt, of heeft u deze niet liggen? Dan zult u naar een andere oplossing moeten zoeken. Wanneer u de nodige huishoudelijke middelen in huis heeft, kunt u zelf een ontstop-oplossing maken. Hiervoor heeft u schoonmaakazijn en soda nodig. Wanneer u deze samenvoegt, zullen deze middelen sterk gaan bruisen, wat de leiding vrij kan maken. Daarnaast is deze mix een stuk schoner dan een flacon gootsteenontstopper, welke vol zit met chemicaliën. Deze oplossing begint (indien mogelijk) met warm water. Dit zal zoals eerder vermeld, zorgen voor het losweken van vuil. Daarna neemt u een glas en vult u deze met soda, kristalsoda of baking soda. Wanneer dit gedaan is, vult u het glas met schoonmaakazijn, welke u bij het soda giet. U zult zien dat het begint te bruisen/schuimen. Heeft deze manier gewerkt? Dan is nogmaals het advies goed na te spoelen met warm water. Heeft u de genoemde producten niet in huis? Dan kunt u het ook proberen met een nieuwe fles cola. Dit zal minder sterk werken als soda en schoonmaakazijn, maar kan alsnog een soortgelijke werking hebben.

Ontstoppingsmiddel kopen

Wilt u een snelle en effectieve oplossing voor gootsteen ontstoppen ? Dan kunt u ervoor kiezen om een ontstoppingsmiddel te kopen. Dit bestaan uit sterke chemicaliën, welke snel en effectief uw verstopping zullen oplossen. Houdt hierbij rekening met de kracht van het middel; het is vaak erg agressief. Pas op! Zorg ervoor dat u niet over uzelf morst, dit kan voor verkleuring in uw kleding zorgen. Daarnaast kan dit middel in het ergste geval uw gootsteen of zelfs leidingen beschadigen. Gebruik dit middel alleen als het uw laatste redding kan zijn.

Gootsteen ontstoppen lukt niet!

Heeft u alle alternatieven geprobeerd, maar alsnog geen resultaat? Dan heeft u nog 2 mogelijkheden. De verstopping zit waarschijnlijk dieper in uw leidingen en is dus lastiger te bestrijden. Om dit zelf nog éénmaal te proberen, kunt u gebruik maken van een ontstoppingsveer. Deze veer is een soort lange slang die u in de leiding stopt. Deze zal de opstopping fysiek doorboren wanneer u er tegenaan drukt. Mocht u deze niet hebben, het zelf niet aandurven of krijgt u het zelf niet voor elkaar? Dan heeft u nog maar 1 oplossing; een ontstoppingsexpert inschakelen. Hiervoor kunt u contact opnemen met een riool reinigingsservice, een ontstoppingsdienst of een loodgieter bij u in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.