Thuisklustips.nl

Scheur in muur repareren

Ieder huis bestaat uit verschillende muren. Bij deze muren wil het echter wel eens voorkomen dat er zich een scheur vormt. Met name wanneer u een scheur in een binnenmuur heeft kan dit onaangenaam zijn, omdat u hier dagelijks tegenaan kijkt. Scheur in muur repareren kunt u gemakkelijk zelf doen. In dit artikel vertellen wij hoe u deze klus het beste kunt aanpakken.

Scheur in muur schoonmaken

Voordat u kunt beginnen met de scheur in muur te repareren, moet u eerst zorgen dat deze scheur helemaal vrij is van verontreinigingen. U moet alle verfresten wegkrabben en stof weg borstelen. Door de scheur schoon te maken, zorgt u voor een goede hechting bij het vullen. Om losse stukken steen en verfresten te verwijderen, kunt u gebruik maken van een plamuurmes. Deze verfkrabber is eventueel ook verkrijgbaar in een V-vorm, welke erg fijn is om in spleten te werken. Hierna kunt u ervoor kiezen om de spleet schoon te maken. Hiervoor maakt u gebruik van ammonia of St. Marc. Wacht hierna totdat het oppervlak is opgedroogd voordat u verder gaat met de volgende stap.

Vulmiddel klaarmaken

Afhankelijk van het materiaal waar de speel in is ontstaan, heeft u verschillende alternatieven om de scheur te repareren. Voor een scheur in hout maakt u bijvoorbeeld gebruik van houtvulmiddel of plamuur. Ook voor steen is er een variant van plamuur verkrijgbaar. Ook kunt u kiezen voor vulpasta of cement. Om voegen te repareren kunt u cement gebruiken, maar ook speciaal voegmiddel. In sommige gevallen kunt u ook gebruik maken van kit. Het is dan alleen belangrijk om te kijken of deze overschilderbaar is, als dit iets is wat u van plan bent. Sommige van deze middelen zijn meteen klaar voor gebruik. Andere middelen moeten eerst worden gemengd of geschud. Hiervoor kunt u het beste kijken op de verpakking van het desbetreffende vulmiddel. Hier zijn meestal duidelijke instructies te vinden over het gebruik.

Vulmiddel aanbrengen

Wanneer het vulmiddel klaar is voor gebruik, kunt u deze gaan aanbrengen in de scheur. Hiervoor kunt u het beste gebruik maken van een plamuurmes. Hiermee brengt u het vulmiddel aan in verschillende lagen. Afhankelijk van de diepte van de scheur, is zo’n 2-3 lagen meestal voldoende. Zorg ervoor dat het middel iets meer dan alleen de scheur vult, het moet dus een klein beetje uitsteken. Wanneer de laatste laag van het vulmiddel is uitgehard, kunt u de opgevulde scheur gaan schuren. Hiermee maakt u het oppervlak weer helemaal glad, zoals het eerst ook was. Wanneer u klaar bent met het schuren, kunt u naar wens de gevulde scheur bewerken. U kunt deze gaan verven, behangen of een andere behandeling geven. Zo vormt de muur weer 1 geheel, waar niets te zien is van een eerdere scheur.