Thuisklustips.nl

Tuinberegening? Zelf tuin beregenen

Nu de het zomerweer vol door begint te komen, is het niet alleen warm, maar ook droog. Dit droge weer kan fijn zijn voor u als persoon, maar is minder voor uw gazon en andere beplanting. Om te voorkomen dat uw planten na een aantal dagen/weken scheef hangen of bruin en dor zijn, zult u uw planten zelf van water moeten voorzien. Tuinberegening kunt u zelf op verschillende manieren regelen. In dit artikel wijzen wij u graag op een aantal mogelijkheden voor tuinberegening die u heeft.

Tuin beregenen met gieter

Als eerste mogelijkheid heeft u de ouderwetse gieter. Deze optie is het meest geschikt voor de kleinere tuinen en wanneer u weinig planten heeft. Deze gieter vult u bij uw keukenkraan of regenton, waarna u het water geleidelijk over de planten aanbrengt. Voor deze vorm, maar ook alle andere vormen van tuinberegening, is het belangrijk dat u dit NIET midden op de dag doet. Het water zal dan snel verdampen, waardoor er weinig water in de grond bij de wortels komt. Dit kunt u dus het beste in de vroege ochtend of laat op de avond doen.

Sproeiers plaatsen voor tuinberegening

Wanneer u geen zin heeft om veel heen-en-weer te lopen met een gieter, of wanneer u een grote(re) tuin heeft, kunt u beter kiezen voor sproeiers. Hierbij kunt u een sproeier kiezen die u zelf kunt verplaatsen. Deze sproeier is ook verkrijgbaar in draaiende variant, zodat een groter oppervlak afwisselend gedekt wordt. Deze kunt u nadat u een poos heeft gesproeid op een bepaald oppervlak, zelf verplaatsen naar het volgende deel van uw tuin. Deze variant wordt veel gebruikt in de zomer, omdat deze na het warme weer gemakkelijk op te bergen is.

Sproeisysteem voor tuinberegening

Wanneer u geen zin heeft om u ergens zorgen om te maken en ook geen of weinig zichtbare delen wilt zien, kunt u kiezen voor een uitgebreid sproeisysteem. Deze kunt u zelf aanleggen, of door een professioneel laten aanleggen. Dit systeem kan worden ingegraven en netjes weggewerkt worden, zodat u alleen de kraan hoeft open te draaien. Ook dit is in sommige gevallen elektronisch in te regelen, zodat u zelf helemaal niets meer hoeft te doen.

Tips tuin beregenen

Wanneer u aan tuinberegening doet, is het belangrijk met een aantal zaken rekening te houden. Als eerste is het verstandig om altijd naar uw waterleverancier te luisteren. Dus wanneer aangegeven wordt dat er een tekort is of dat de druk laag is, is het belangrijk om niet overmatig te sproeien. Zoals gezegd is sproeien in de volle zon midden op de dag onverstandig. Naast het feit dat het water verdampt, zullen de waterdruppels als een soort vergrootglas werken. De zonnestralen schijnen dan nóg sterker op de planten, wat het einde van uw plant kan betekenen. Ook is het belangrijk om niet overmatig te sproeien, zeker wanneer u potten of bakken heeft, maar ook bij losse planten. Wanneer het water niet goed weg kan stromen en de planten dus langdurig nat zijn, kan er schimmel vormen. Ook dit kan nadelige gevolgen hebben voor uw planten.

Een dorre tuin, hetgeen we willen voorkomen door in de zomer de tuin te beregenen.
Wat we natuurlijk willen voorkomen met de tuinberegening!