Thuisklustips.nl

Cilinderslot vervangen

Heeft u net een andere woning gekocht? Het kan dan verstandig zijn om een nieuw slot te plaatsen, dus even het cilinderslot vervangen. Ook wanneer u één van uw sleutels kwijt bent geraakt is het verstandig uw slot te vervangen. In de meeste gevallen is het niet nodig om het gehele slot te vervangen. Alleen de cilinder is meestal genoeg. Wanneer de deur geen losse cilinder heeft, maar in de vorm van een opleg of insteekslot werkt, zult u dit als geheel moeten vervangen.

Cilinderslot verwijderen

Een cilinderslot vervangen begint u door het cilinderslot vrij te maken. Hiervoor haalt u aan de zijkant van de deur de schroef uit de cilinder. Dit doet u met de schroef (of schroeven) aan de binnenzijde van de deur. U doet er verstandig aan de deur geopend te houden. Nadat u de schroef uit de cilinder heeft verwijderd, neemt u een sleutel en draait u de cilinder naar links. Zorg ervoor dat de sleutel gelijk staat aan de wijzer 10 bij de klok, dit is voor de meeste cilinders de neutrale positie. Nu kunt u als het goed is de cilinder uit de deur nemen.

Nieuwe cilinder plaatsen

Het tweede en tevens laatste deel van het vervangen van een cilinderslot, is het plaatsen van een nieuwe cilinder. Het plaatsen van dit slot gaat precies hetzelfde als het uitnemen van het oude slot. Houdt rekening met de binnen- en buitenkant van de cilinder. Meestal heeft een cilinderslot een lange en een korte kant. De korte kant is in de meeste gevallen de buitenkant. Wanneer u de cilinder andersom plaatst, zult u zien dat deze uitsteekt aan de buitenkant. Draai in dat geval de cilinder om, zodat deze wel goed uitgelijnd is met de deur. Draai vervolgens de schroef in de cilinder, waarna deze weer vast zit. Test het nieuwe slot even voordat u de deur sluit, zodat deze niet vast kan blijven zitten. Nu heeft u het slot vervangen en kunt u zonder zorgen genieten van uw woning.