Thuisklustips.nl

Krakende vloer verhelpen

Heeft u thuis een houten vloer? Dan is de kans groot dat u wel eens over een stuk heeft gelopen dat kraakt. Dit geluid wordt door velen als onplezierig ervaren, waardoor het woongenot een stuk afneemt. Om het geluid van een krakende vloer te verhelpen, hoeft u niet gelijk een duur klusbedrijf in te schakelen. Vaak kunt u zelf enkele simpele stappen uitvoeren om dit op te lossen. In dit artikel nemen wij u mee door een aantal van deze simpele stappen. Mochten deze niet werken, kunt u natuurlijk altijd nog een klusbedrijf inschakelen.

Beweging houten vloer

Het krakende geluid komt door beweging in het hout. Dit kan tussen de individuele vloerplanken (de afwerkvloer, tussen de houtenplanken en de vloerplaten, tussen de vloerplaten en vloerbalken of tussen de vloerplanken en de betonnen draagvloer zijn. Het is belangrijk om eerst op onderzoek uit te gaan; waar komt het krakende geluid precies vandaan. Hiervoor gaat u op onderzoek uit, doormiddel van zelf over de vloer te lopen totdat u een geluid hoort. In sommige gevallen is het echter verstandig om dit met twee personen te doen. Eén persoon gaat dan onder de vloer in bijvoorbeeld de kruipruimte, terwijl de andere persoon over de vloer loopt. Vergeet niet een felle lamp mee te nemen in uw kruipruimte. Met twee personen werken, doet u alleen wanneer u een volledige houten vloer heeft, dus zonder ondervloer van beton.

Reden krakende vloer

Een krakende vloer kan verschillende oorzaken hebben. Als eerste kan het voorkomen dat de vloer niet waterpas loopt. Om dit op te lossen, verwijdert u de desbetreffende plank(en). Vervolgens plaatst u materiaal onder deze planken. Denk hierbij aan stucloper, isolatiemateriaal of een ander soort ondervloer. Mocht dit uw probleem zijn, is dit snel verholpen. Ook hoeft dit niet veel geld te kosten, mits u de planken niet breekt tijdens het verwijderen. Doe dit altijd met beleid, dus forceer niks. U kunt beter een extra plank verwijderen dan een plank forceren, waarna deze breekt.

Losse planken houten vloer

Een andere veelvoorkomend voorval, is dat de houten planken niet goed vastzitten. Hierdoor bewegen de planken, wat een krakende vloer als gevolg heeft. Om losse planken te verhelpen, zorgt u ervoor dat de planken wél goed vastzitten. Wanneer uw vloer met spijkers is geplaatst, kunt u deze spijkers vervangen door schroeven. Schroeven hebben meer grip op het hout, waardoor deze niet zomaar los raken. Ook kunt u extra spijkers toevoegen. Let op! Zorg ervoor dat de spijkers niet te lang zijn, omdat deze dan door de vloer heen komen. Dit is belangrijk wanneer u de spijkers van de onderkant inslaat. Uitstekende spijkers aan de onderkant zijn minder erg, mits u hier niet tegenaan loopt in uw kruipruimte.

Krakende planken hoge luchtvochtigheid

Wanneer u een hoge luchtvochtigheid in uw leefomgeving heeft, kan dit de planken negatief beïnvloeden. Een hoge luchtvochtigheid kan de planken doen uitzetten, een lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat planken krimpen. Het is belangrijk een gebalanceerd leefklimaat te verzorgen wanneer u een houten vloer heeft. In het beste geval heeft u een luchtvochtigheid tussen de 50 en 60%. Voor de luchtvochtigheid zijn diverse meters beschikbaar. Om het klimaat bij te stellen, zijn verschillende luchtbevochtigers en andere machines verkrijgbaar. In sommige gevallen kunt u het krakende geluid oplossen door grafietpoeder tussen het hout te strooien.

Scheuren in planken

Na verloop van tijd kunnen de planken scheurvorming vertonen. Deze scheuren in planken kunnen voor een krakend geluid zorgen. Wanneer één of een aantal planken hier last van hebben, kunt u deze vervangen. Heeft een groot deel van uw houten vloerplanken scheuren? Dan wordt het tijd om na te denken over een nieuwe vloer.

Omhoog komen vloerplanken

Ziet u dat één of meerdere planken omhoog komen? Dan kunt u een aantal dingen proberen. Als eerste gaat u na of u een ondervloer heeft, maar ook of u isolatiemateriaal tussen de vloeren heeft. Is dit niet het geval, dan is het zaak om dit aan te brengen. Zo zorgt u voor betere condities voor uw houten planken. Is dit niet het geval, of is het aantal planken dan problemen vertoont gering? Dan kunt u een wig maken. Een wig is een (gepunt) houten blokje dat u tussen de vloer en ondervloer of balk klemt. Om dit blokje onder uw planken te krijgen, kan het nodig zijn een plank te verwijderen.

Vloeren specialist

Werken de bovenstaande oplossingen niet voor uw krakend vloer? Dan wordt het tijd om een vakman in te schakelen. Dit kan een vloeren specialist zijn, maar in veel gevallen kan een klusbedrijf u ook goed helpen. Wat het beste werkt, is afhankelijk van uw wensen en portemonnee. Een nieuwe vloer kan namelijk prijzig zijn, maar is een investering die uw woongenot aanzienlijk kan verhogen.