Thuisklustips.nl

Tegels leggen

De meeste mensen hebben er wel eens mee te maken gekregen; tegels leggen. Of het nu vloertegels leggen in de tuin is, tegels leggen voor opritten of tegels leggen op een andere plaats. Nu is tegels leggen niet heel moeilijk, het is een klus die u zelf kunt uitvoeren. Mocht u zelf plannen hebben om met tegels leggen aan de slag te gaan, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. In deze blog nemen wij het proces van tegels leggen met u door. Ook geven wij enkele tips en vertellen wij u belangrijke aandachtspunten.

Tegels leggen binnenshuis en tegels leggen buitenshuis

Als eerste is het belangrijk om onderscheidt te maken tussen tegels leggen binnenshuis en tegels leggen buitenshuis. Tegels leggen binnenshuis wordt in sommige gevallen ook wel tegels zetten genoemd. Voor tegels zetten heeft u speciale tegellijm en kit nodig. Ook is binnenshuis tegels leggen een klus die minder vergevingsgezind is. De tegels voor binnen zijn vaak veel dunner, waardoor deze sneller breken. Ook het lijmen komt erg precies, waar buiten de tegels “los” liggen.

Tegels leggen binnen

U begint tegels leggen met het meten van de ruimte. Aan de hand hiervan kunt u tegels en andere materialen bestellen. Binnenshuis tegels leggen doet u met behulp van een tegellijm. Hiervoor is het belangrijk dat de ondergrond eerst vrij is van resten; dus oude stukken steen, maar ook stof moet zoveel mogelijk weggehaald worden. Vervolgens brengt u wat tegellijm aan op de ondergrond. Ook plaatst u tegellijm op de tegel. Doe dit in een patroon met slagen erin, hierdoor verdeelt de tegellijm zich het beste. Hierna kunt u de lijm verdelen met een voegbord, plamuurmes of ander hulpmiddel. Nu is het belangrijk de tegel goed vast te houden, ook wanneer u de tegel omdraait. Druk tot slot de tegel stevig aan. Nu is het tijd om deze uit te laten harden. Andere tegels kunt u het beste plaatsen met behulp van afstandhouders. Deze kunt u na het uitharden afbreken, waarna u verder kunt met tegels voegen. Bespaar zeker niet op goede tegellijm. Ook goed snij gereedschap voor tegels is belangrijk voor de mooiste afwerking.

Tip! Bestel altijd extra tegels, dit is handig wanneer u tijdens het klussen een tegel breekt. Ook in de toekomst, wanneer de tegels niet meer verkocht worden, komt dit goed van pas.

Tegels leggen buiten

Voor terrastegels leggen, vloertegels leggen of welke andere steen leggen dan ook, begint u met het afmeten van uw terrein. Op basis van deze afmetingen kunt u vaststellen hoeveel tegels u nodig heeft. Ook wanneer u naar een winkel gaat zult u altijd deze vraag krijgen. Vervolgens kunt u verder met de stenen uitzoeken. Hierbij heeft u enorm veel mogelijkheden, van goedkoop tot enorm duur. Ook de kwaliteit, maten en materialen verschillen enorm. Buiten tegels leggen heeft ook de nodige bijkomende kosten. U zult vaak ophoogzand moeten aanschaffen, maar ook een trilplaat moeten huren. Deze materialen heeft u zowel aan het begin als aan het eind van de klus nodig. De prijzen voor een trilplaat huren liggen rond de 30 euro per dag. Voor een weekend ligt dit rond de 50 euro en een hele week tegen de 100 euro. Denk hierbij ook aan de borg die vaak wordt gevraagd. Ophoogzand kunt u in zakken van enkele tientallen liters kopen, maar ook per kuub (1000 kg). Dit laatste is het meest voordelig. Hierbij rekent u zo’n 40-50 euro per big bag. Let ook op eventuele transportkosten of de huur van een aanhanger.

Tegels leggen prijs per m2

Tegels worden vaak per stuk aangeboden of per m2. De prijzen per m2 tegels verschilt enorm, net zoveel als er keuze is. Hierbij moet u zelf de afweging maken wat u belangrijk vindt; prijs, kwaliteit of uitstraling. Een combinatie van deze drie is meestal niet mogelijk. Hier zult u dus een compromis in moeten zoeken. Mocht u kiezen voor een vakman, moet u naast de materiaalkosten hierbij een bedrag van ongeveer 5 tot 80 per m2 optellen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het soort tegels, maar ook het formaat van de tegels. Kleine tegels, maar ook exclusieve en luxe tegels kosten vaak meer om te leggen. Dit heeft te maken met de nauwkeurigheid waarmee dit gebeurt.

Gereedschap tegels leggen

Tegels leggen binnenshuis doet u met behulp van tegellijm, plamuurmessen en afstandhouders. Dit zijn de basis gereedschappen. Ook een tegelsnijder of cirkelzaag wordt veel gebruikt. Tot slot zult u cement, kit of een ander voegmiddel gebruiken om het geheel af te maken.

Buitenshuis maakt u gebruik van grover gereedschap voor het leggen van tegels. Hierbij komt vaak de eerder genoemde trilplaat kijken. Ook een grote waterpas wordt veel gebruikt om alles vlak te maken. Als alternatief wordt ook een lange paal of balk hiervoor gebruikt. Afzettouw, paaltjes en veel ophoogzand komen ook veel naar voren. Een stootijzer en rubberen hamer (tegelhamer) zijn stukken handgereedschap die veel gebruikt worden. Een steenzaag of steenknipper is ook altijd handig, zodat u stenen aan de randen of in hoeken op maat kunt maken.