Thuisklustips.nl

Zelf leren plankdragers maken

Trends komen en gaan. U kunt ervoor kiezen om veel geldt aan een trend te spenderen, maar u kunt natuurlijk ook doe-het-zelfen! Zeker als het over een makkelijk product gaat, zoals leren plankdragers. Plankdragers van leer bestaan in principe uit een leren band, met daaraan een schroef. Veel bedrijven vragen echter de hoofdprijs voor trending producten, puur omdat er vraag naar is. In deze blog vertellen wij hoe u gemakkelijk zelf leren plankdragers maakt – Zelf leren plankdragers maken.

Benodigdheden

Om te beginnen zetten wij de benodigdheden kort op een rijtje Het eerste deel hiervan is vereist, de rest is optioneel;

 • Een houten plank – Kleur en soort naar wens
 • Twee leren riemen naar keuze – Kleur/lengte naar wens
 • Twee schroeven met dikke kop (bv. Houtdraadbouten)
 • Betonboor of hardhoutboor
  • Twee nylon pluggen (voor montage in stenen muur)
  • Waterpas (want een rechte plank is wel zo fijn)
  • Rolmaat
  • Kleine spijkers (om te plank vast te zetten in de riem)

Riem klaarmaken

Riemen hebben gaatjes voor de gesp. Wanneer u deze gaten storend vindt, kiest u voor extra lange riemen, zodat u deze weg kunt knippen. Daarbij is het ook belangrijk om de juiste plankmaat voor de riem te kiezen. Een smalle plank heeft natuurlijk een minder lange riem nodig dan een brede plank. Wanneer u de juiste riemen heeft gevonden, begint u met de gesp te verwijderen. Hiervoor geldt hetzelfde als de gesp gaatjes, wilt u een egale riem zonder gaatjes? Knip dit stuk dan van de riem af. Wanneer u dit heeft gedaan, heeft u als het goed is twee gelijke stroken leer.

Nu maakt u twee gaten in de leren riem. Dit doet u door de riem dubbel te vouwen en ergens aan het uiteinde een grote spijker door de riem te slaan. Als alternatief hierop kunt u ook gebruik maken van een gaatjestang (revolverponstang), bedoeld voor leer. Uw leren plankdragers zijn nu klaar voor gebruik.

Plaats bepalen

Nu bepaalt u waar u de plank wilt ophangen. Dit doet u door de plank voor uw wand te houden, totdat u tevreden bent met de positie. Deze kunt u aftekenen met een potlood. Vervolgens meet u op twee plaatsen de juiste hoogte voor de bevestigingsgaten. Wanneer u met een houten muur werkt, maakt u gebruik van een hardhoutboor. Wanneer u werkt met een stenen (of betonnen) muur, maakt u gebruik van een betonboor. Bij een stenen muur plaatst u nu de nylon pluggen in het gat. Voor houten panelen maakt u overigens gebruik van een hardhoutboor die kleiner is dan de schroef.

Nu pakt u de leren riemen erbij. Wanneer u deze vast wilt maken aan de plank met kleine spijkers, is dit het moment daarvoor. Mocht dit niet nodig zijn, dan kunt u verder met de montage aan de muur. U neemt de riemen en houtdraadbouten, waarna u deze vastschroeft in de muur. Nu hangt de plank als het goed is stevig aan de muur.

Let op! Leren plankdragers zijn gemaakt van een relatief flexibel materiaal. Om deze reden zijn leren plankdragers NIET geschikt voor zware gewichten. Normale decoratieve accessoires of een paar boeken zullen echter geen enkel probleem zijn.