Thuisklustips.nl

Soorten Sfeerverlichting

Er bestaan veel verschillende soorten licht en verlichting voor binnen- en buiten huis. Er is de standaard verlichting om de kamer te verlichten, maar ook sfeerverlichting. Met sfeerverlichting kunt u uw huis extra aankleden en gezellig maken. In deze blog gaan wij kort in op de soorten sfeerverlichting. De verschillende soorten sfeerverlichting zijn toepasbaar voor verschillende ruimtes in uw woning.

Diffuus licht

Als eerste is er diffuus licht. Dit type licht komt voornamelijk uit een lamp met lampenkap, welke vaak terug te vinden is op een bijzettafeltje in hoeken van een ruimte of op een kast. Dit soort sfeerverlichting is in de meeste huizen terug te vinden, omdat het relatief goedkoop is en makkelijk in gebruik. U koopt een tafellamp vaak al vanaf €10,-. Deze lampen met kap zijn voor voorzien van een schakelaar welke u eenvoudig bedient om het licht aan- of uit te schakelen. Als we het over soorten sfeerverlichting hebben, zullen de meeste mensen het over dit type (ver)licht(ing) hebben. Naarmate u voor een donkerdere lampenkap kiest, zal er minder licht door de lampenkap vallen. Het licht straalt dan vooral uit de boven- en onderkant van de kap.

Indirect licht

Eén van de andere soorten sfeerverlichting is indirecte verlichting. Dit type licht krijgt u door een lichtbron weg te werken. Ook kunt u dit effect krijgen door een lichtbron te laten weerkaatsen op een muur. Een trendy voorbeeld van licht verwerken is een led strip. De led strip wordt dan weggewerkt in een kier of onder een oppervlak geplaatst. Zo kunt u onder uw aanrechtblad of kast een led strip plakken, waardoor u een mooie verlichting in uw keuken heeft. Ook in de woonkamer is dit vaak terug te zien. De led strip is dan in een speciaal paneel weggewerkt of onder een kast geplaatst. U ziet dan onder de kast, maar ook achter de kast, (gekleurde) lichtstralen. Een ander voorbeeld van indirect licht is een spotje die op een muur gericht staat. Deze muur licht dan mooi op, met een soort schaduw effect eromheen. Deze manier van sfeerverlichting wordt ook veel buitenshuis gebruikt. De spotjes worden dan in de oprit verwerkt, of als insteek variant in de voortuin gestoken.

Direct licht

Direct licht is er in verschillende soorten. Dit is in de meeste gevallen de algemene verlichting in een ruimte. Deze verlichting zit daarom (vaak) in het plafond verwerkt. Deze lampen verlichtten het grootste deel van een ruimte, zodat deze goed leefbaar is. Vaak wordt er bij deze verlichting gekozen voor een felle lamp. Dit zorgt ervoor dat de hele ruimte goed verlicht is, zodat u uw dagelijkse activiteiten goed kunt uitvoeren. In kantoorgebouwen zijn dit bijvoorbeeld led-panelen of TL-buizen. Voor een gelijkmatige verdeling van het licht, zorgt u ervoor dat er meerdere lampen of lichtbronnen in uw leefruimtes zitten. Wanneer u dit niet doet, zult u donkere hoeken hebben.

Sfeerverlichting aanbrengen

Nu u voldoende weet over de soorten verlichting en soorten sfeerverlichting, kunt u zelf aan de slag. Breng een gebalanceerde mix aan van deze verschillende soorten verlichting. Neem voor in uw woonkamer bijvoorbeeld meerdere hoofdlichtbronnen en monteer deze aan het plafond. Kies hierbij voor een led-variant, welke gedimd kan worden. Waar mogelijk is het erg makkelijk om een slimme variant te kiezen die op uw WIFI netwerk aangesloten is. Zo kunt u in de avonduren een gezellige sfeer creëren door de algemene verlichting wat minder fel te zetten. Uw sfeerverlichting zal dan extra naar voren komen.

Kies voor de sfeerverlichting 1 of een paar tafellampen welke u op een tafeltje of kast in een hoek plaatst. Wanneer u geen geschikte hoek hiervoor heeft, kan dit natuurlijk ook altijd op een kast welke tegen de muur staat. Om het geheel af te maken, kiest u voor een moderne led-strip. Deze monteert u zoals gezegd onder een kast of ander oppervlak, zodat deze indirect licht toevoegt aan uw woonkamer. Dit past u ook gemakkelijk toe in andere ruimtes, zoals de keuken, de trap of uw slaapkamer.