Thuisklustips.nl

Graszoden leggen

Niets is mooier dan een tuin voorzien van een strak grasveld. Om een strakke grasmat te krijgen, moet u het gras natuurlijk goed verzorgen, maar het begint ook bij een goede basis; de graszoden leggen. Hoe u deze goede basis krijgt, leggen wij u kort uit in deze blog. Deze blog zal voornamelijk gaan over graszoden leggen.

Waar begin ik?

U begint met goede vruchtbare grond. Hiervoor kunt u het beste bemeste tuinaarde nemen, wat rijk is aan natuurlijke meststoffen en kalk. Om deze grond goed aan te brengen, spit u eerst de bestaande grond om. Doe dit op een diepte van tenminste 15 centimeter voor het beste resultaat. Verwijder afval zoals stenen of grote stukken wortel. Waar nodig verwijdert u ook een deel hiervan, omdat u ook nieuwe grond gaat toevoegen. Dit kan leiden tot een verhoging, wat mogelijk niet gewenst is. Onze tip is om dan de grond even met rust te laten. Mocht er op bepaalde plekken snel omkruit opkomen, kunt u dit effectief bestrijden. Neem hiervoor een periode van 2 of meer weken. Nadat u deze periode is verstreken, kunt u beginnen met graszoden leggen.

Graszaad of graszoden?

De meest voordehand liggende optie, is graszoden leggen. Dit zijn volle stoken gras die kant-en-klaar zijn; u hoeft ze alleen nog uit te rollen. Koop deze kort voor gebruik, dus laat deze niet wekenlang liggen. Graszoden komen vaak in standaard maten, denk hierbij aan 2,5 x 0.5 meter. Meet uw tuin op en reken uit hoeveel grasmatten u nodig heeft. Onze tip is om net even wat meer te kopen, zodat u altijd voldoende heeft wanneer u een correctie moet aanbrengen. Ook kunt u kiezen voor graszaad, echter is het vaak lastiger om een strak grasveld te zaaien hiermee.

Beginnen met graszoden leggen

Wanneer u begint met graszoden leggen, is het handig om de grond vochtig te maken. Dan begint het uitrollen. Let er tijdens het uitrollen op dat u de graszoden zo dicht mogelijk tegen elkaar afrolt. Rol graszoden in een halfsteensverband uit. Dit is het patroon dat een stenen muur van een gemetseld huis ook heeft. Stamp de graszoden goed aan nadat u klaar bent met graszoden leggen. Hierbij kunt u eventueel gebruik maken van een roller. De aarde maakt dan goed contact met de wortels van het gras. Sproei gedurende een aantal weken uw tuin met regelmaat, dus elke dag of om de dag. Bemest het grasveld ook na de eerste maand dat u deze heeft gelegd. U zult zien dat uw grasmat in topconditie zal zijn.

Geniet van uw prachtige grasveld!