Thuisklustips.nl

Krakende traptreden? Zo lost u het op!

De meesten van ons zullen het wel herkennen, je loopt op de trap en hoort ineens een trede kraken. Een krakende traptreden is niet een groot probleem, maar kan wel een ergernis zijn waarmee u dagelijks in aanraking komt. Zeker als er in uw huis ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat iemand op de trap loopt. Hoe het komt dat uw traptrede dit geluid maakt, maar ook hoe u dit op moet lossen, leest u allemaal in deze blog.

Waar komt het geluid vandaan?

Als eerste kijken we naar de oorzaak van het krakende geluid; waar komt dit vandaan? Het krakende geluid komt het vaakste voor bij houten trappen. Dit komt doordat hout erg gevoelig is voor veranderingen in de temperatuur. Bij hogere temperaturen zet hout uit, bij lagere temperaturen krimpt het weer. Vaak ontstaat het kraken bij een hoge temperatuur, omdat het hout zich dan heeft uitgezet. Ook wanneer een traptrede in aanraking is geweest met vocht, of wanneer u de trap in een vochtig klimaat heeft staan kan dit de oorzaak van de krakende trede zijn. Water werkt namelijk ook op hout, waardoor de vorm van het hout enigszins veranderd.

Krakende traptreden bij oude trappen

Ook bij oudere trappen kan het vaker voorkomen dat traptredes een krakend geluid maken. Dit heeft in de meeste gevallen te maken met slijtage; de kieren en gaten zijn groter geworden, waardoor er meer speling op de trede zit. De treden of andere onderdelen van de trap zijn een stuk losser gaan zitten en bewegen meer op elkaar. Mocht u echt een oude trap hebben, kan het ook geen kwaad om deze na te laten kijken door een expert. Het kan maar zomaar zijn dat deze aan vervanging toe is of gerepareerd moet worden.

Welke trede kraakt?

Om het krakende geluid op te lossen, moet u eerst vaststellen welke treden het krakende geluid maken. Loop hiervoor een paar keer de trap op en neer, zodat u precies kunt vaststellen waar de krakende traptreden zitten. Wanneer u zichtbare gaten of kieren kunt zien, zijn deze makkelijk op te vullen. Maak de kieren eerst schoon, waarna u deze kunt opvullen met (hout)lijm, rubber of kit.

Makkelijke oplossing

Wanneer u geen kieren heeft, kan het goed zijn dat het geluid ontstaat doordat er ruimte op de trapboom (de zijkant waar de treden in zitten) is ontstaan. Dit is makkelijk te verhelpen door de ruimte op te vullen. Hiervoor kunt u een houten wig, een schuin stuk hout met toenemende dikte, of een andere stuk hout of plaat gebruiken. De treden klemt u dan van de onderkant (of bovenkant), zodat deze beter blijven liggen. Een andere snelle oplossing kan talkpoeder zijn. Dit strooit u tussen de traptreden, waardoor er minder wrijving is tussen de houtoppervlakken. U zult zien dat het gekraak dan afneemt of helemaal verdwijnt. Mochten deze oplossingen niet werken en vormt het krakende geluid een struikelblok voor u? Het is in dat geval verstandig om een professional een kijkje te laten nemen.