Thuisklustips.nl

Hoe schilder je kaal hout – Instructie kaal hout schilderen

Steeds meer mensen gaan doe-het-zelf en. Of het nou zelf een schutting in elkaar zetten is, of het bouwen van een kastje, het is gemakkelijk zelf te maken. Voordeel hiervan is dat u bijvoorbeeld meubels precies op de door u gewenste afmetingen kan bouwen. De standaardkleur van hout is niet even passend in ieder interieur, wat gemakkelijk op te lossen in met een kwast en een blik verf. Kaal hout schilderen vergt echter nét even wat meer aandacht dan overschilderen. In deze blog vertellen wij u hoe u het schilderen van kaal hout het beste kunt aanpakken. Zo kunt u zelf bouwen met hout, en dit ook nog eens een professionele uitstraling geven.

De voorbereiding

Kaal hout schilderen begint met de voorbereiding van het hout. U start met het schuren van het hout met een fijn schuurpapier (bijvoorbeeld korrel 220). Maak vervolgens het hout vrij van stofresten, welke tijdens het schuren zijn vrijgekomen. Dit doet u gemakkelijk met een droge stoffen doek. De laatste resten verwijdert u door de doek licht vochtig te maken met terpentine (of gebruik kleefdoekjes). Nu is het hout klaar voor de eerste behandeling.

Grondverf aanbrengen

Nu kunt u aan de slag gaan met de eerste laag (alkyd)grondverf. Een belangrijk deel van kaal hout schilderen is deze basislaag. Deze grondverf zal de nerven, ook wel de structuur, in het hout egaliseren. Door grondverf te gebruiken voorkomt u ongelijkheden in de verflaag. Sommige delen van een plank nemen namelijk lastiger verf op dan andere delen. De grond- en normale verf brengt u het beste aan door een platte kwast te gebruiken van ongeveer 5 centimeter breed. De grondverf moet na applicatie eerst even drogen, raadpleeg hiervoor de instructies op het verfblik.

Nadat de grondverf is opgedroogd, moet u deze laag lichtjes opschuren. Gebruik hiervoor een schuurpapier met korrel 220. Hiermee maakt u het oppervlak wat ruwer. Verwijder wederom de stofresten van het oppervlak, begin weer met een droge doek. Verwijder de overgebleven resten met een vochtige doek met terpentine erop. Nadat dit is opgedroogd, kunt u de werkzaamheden voortzetten.

Eerste laag gekleurde verf

Nu gaat u de eerste laag gekleurde verf aanbrengen. Dit doet u met eenzelfde platte kwast met een breedte van 5 centimeter. Laat deze verflaag drogen, waarna u deze verflaag lichtjes opschuurt. Verwijder nogmaals de stofresten op dezelfde manier als eerder. Breng vervolgens nog 1 of 2 verflagen aan, waarna u een strakke afwerking kunt zien verschijnen. U heeft nu zelf ervaren dat kaal hout schilderen erg makkelijk is.

Tip! Gebruik sneldrogende verf, zodat u minder lang hoeft te wachten. Bijkomend voordeel is dat u minder risico loopt op rondvliegend stof wat in uw verflaag kan belanden.