Thuisklustips.nl

Rotte planken vervangen? Verwijder houtrot tuinhuis!

Een tuinhuis of een blokhut in de tuin, is natuurlijk een flinke investering! Daarom is het extra belangrijk om deze goed te onderhouden. U kunt met het juiste onderhoud er voor zorgen dat het tuinhout jaren langer mee gaat! Op lange termijn bespaart dit geld en moeite. Toch kan het natuurlijk gebeuren dat er naar verloop van tijd houtrot gaat ontstaan. Rotte planken zijn uiteraard een gevaar voor uw hout in de tuin. Bij veel houten constructies is dit makkelijk op te lossen door de plank los te schroeven en te vervangen. Helaas kan dit bij een tuinhuis of blokhut een stuk lastiger zijn. Daarom leggen wij in deze blog uit hoe u dit het beste kunt aanpakken! Zo verwijdert u houtrot bij uw blokhut of tuinhuis en voorkomt u dat het houtrot zich verder zal ontwikkelen!

Maar wat is houtrot nou eigenlijk precies?

Om uit te leggen hou houtrot te bestrijden is, is het slim om eerst te weten wat houtrot nou eigenlijk precies is. Zo kunt u het ook herkennen en snel bestrijden. Houtrot is een schimmelvorm die vaak ontstaat op vochtige plekken. Deze schimmel vreet vervolgens het hout langzaam weg. Het hout wordt zacht en minder sterk. Er ontstaan zwarte plekken die steeds groter worden. Het houtrot breidt zich na verloop van tijd uit over het hout. Als u het dus niet op tijd aanpakt, zal het verder uitgroeien en voor grotere problemen zorgen. Daarom is het van belang om snel op te treden!

Hoe vervang ik een plank?

Dit is eigenlijk vooral afhankelijk van hoe de plank gemonteerd is in het tuinhuisje of de blokhut. Eerst leggen we uit hoe horizontale planken het gemakkelijkste te verwijderen zijn.

Hoe je de planken het beste kunt vervangen is geheel afhankelijk van de bouw van het tuinhuis. Als het tuinhuis losstaat van de grond en bovendien ook enorm stevig in constructie is, kan je ervoor kiezen om het tuinhuis doormiddel van een zwaar voorwerp omhoog te brengen. Denk aan een krik, uitschuifbare stempels of bijvoorbeeld een domme kracht. Zo kan je van onder naar boven werken tijdens het verwijderen van de planken. Als het huis vaststaat in de grond is het uiteraard niet zo verstandig om het huisje uit de grond te tillen. Hieronder leggen we in vier simpele stappen uit hoe je de planken vervolgens verwijderd:

  • Begin in plaats van aan de onderkant- in het midden van de plank. Als het houtrot al in een ver gevorderd stadium zit, zal het gemakkelijk zijn om een gat te maken in de plank.
  • Verwijder vervolgens vanaf het gemaakte gat zoveel mogelijk hout. Werk naar de buitenzijdes toe. Je kunt dit doen door middel van een zaag, maar ook met zachte tikken van een hamer als het houtrot al in een vergevorderd stadium zit.
  • Plaats extra plankjes of palen om het tuinhuis tijdelijk te ondersteunen als de plank weg is.
  • Herhaal dit totdat alle rotte planken zijn verwijderd.

Hoe verwijder ik verticale planken?

Verticale planken kunt u meestal een stuk gemakkelijker verwijderen. Het beste werkt het, om deze planken los te maken met een koevoet. Eventueel kan het helpen om delen te zagen om het geheel er makkelijker van af te krijgen. Houtrot begint meestal onderaan, maar bij verticale planken is het dan het beste om de gehele plank gewoon te verwijderen en te vervangen. Houtrot begint op de meest vochtige plekken en vaak is dit uiteraard bij de grond! Vocht uit de grond trekt dan van onderuit naar boven.

Hoe plaats ik een nieuwe plank en waar moet ik op letten?

Vervolgens is het tijd om een nieuwe plank te plaatsen. Zaag de planken, als je dat nog niet gedaan hebt, op maat. Vervolgens kunt u deze bevestigen op dezelfde manier als deze in eerste instantie geplaatst was. Vaak is het wel slim om nieuwe schroeven te gebruiken. Om toekomstige houtrot te voorkomen is het slim om hout te gebruiken met een hoge duurzaamheidsklasse. Daarnaast is het altijd slim om dit hout goed te behandelen met een beits of een olie!

Belangrijk: Toekomstig houtrot voorkomen!

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Wij adviseren daarom altijd om uw tuinhout te voorzien van een goede olie of beits! Dit zorgt er voor dat de kans om houtrot gigantisch verkleint! Dit heeft met name te maken met vochtregulatie. Daarnaast zijn er nog een aantal trucjes om houtrot te voorkomen. Meer daarover leest u in onze blog over het voorkomen van houtrot! Op lange termijn scheelt dit enorm in uw portemonnee. Daarnaast scheelt het ook een hoop gedoe en moeite. Vergeet dus nooit om uw hout te behandelen!