Thuisklustips.nl

Geïmpregneerd hout behandelen – Zo moet het!

Wanneer u hout koopt dat is geïmpregneerd, dan verwacht u wellicht dat het hout perfect beschermd is en lang mooi blijft. Echter is geïmpregneerd hout nog niet optimaal beschermd. Daarvoor heeft u alsnog een beits of een olie nodig. Zo voorkomt u dat het hout snel lelijk wordt. Want geïmpregneerd hout kan lelijk worden ten gevolge van regen en zon in uw tuin. Wij leggen uit waarom u geïmpregneerd hout dient te behandelen en ook hoe en waarmee.

Waarom geïmpregneerd hout behandelen?

hout dat is behandeld met impregnatie is natuurlijk al beschermd tegen een aantal problemen. Zo verkleint impregnatie de kans op houtrot en schimmel. Echter is het nog niet compleet. Nog steeds is het hout gevoelig voor verkleuring en andere problemen. Om deze problemen te voorkomen dient u toch een beits of olie te gebruiken. Maar niet elk product werkt goed op geïmpregneerd hout. Kies daarom altijd een tuinbeits of olie waarbij expliciet wordt vermeld dat het product kan worden gebruikt op dit soort hout.

Waar op letten

De beits of olie die u gebruikt moet goed kunnen hechten op hout dat is geïmpregneerd. Wanneer u dus een beits of olie gaat kopen, dient u de verkoper te vragen of dit geschikt is. Vervolgens is het belangrijk dat u niet te snel gaat behandelen. Geïmpregneerd hout is namelijk vaak nog erg vettig door de behandeling in de fabriek. Laat daarom het hout eerst een paar maanden geheel drogen. Zo kunnen ook alle afvalstoffen uit het hout trekken voordat u er een beits of olie overheen gaat smeren. Ons advies? Altijd minstens een maand laten drogen!

producten kiezen

Bij het kiezen van uw producten dient u dus te letten op de geschiktheid voor geimpregneerd hout. Hier kunt u het beste achterkomen door het de verkoper te vragen. Verder dient u uw keuze vooral te maken op basis van de kleur. Welke kleur vindt u nou het mooiste? Een olie ziet er over het algemeen natuurlijker uit, terwijl een beits sterker en duurzamer is. Een beits gaat simpelweg langer mee. Goede voorbeelden van beitsen zijn Beitz – superdekkende tuinbeits, Böhme – lignostain of boerenbeits en bijvoorbeeld Woodstain VV van Teknos Drywood. Wilt u liever een olie gebruiken? Dan adviseer ik het gebruik van Woca Exterior oil in een kleur naar keuze.

2 reacties

  1. Hi! Hout in de Tuin is altijd lastig om goed te onderhouden. Elk soort hout gaat langer mee wanneer deze goed onderhouden wordt, vooral bij meubels. Inderdaad met de juiste onderhoudsmiddelen blijven houten spullen mooi! Goed artikel, bedankt. Groet Daphne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.