Thuisklustips.nl

Hoe leg je een vinyl vloer?

De mooie en variërende texturen van een vinyl vloer wil iedereen natuurlijk wel. Je kunt er natuurlijk iemand voor inhuren, maar hoe leg je er nou zelf een?

Benodigdheden

Alles wat je nodig hebt zetten wij hier voor je op een rijtje om je het zo gemakkelijk mogelijk te maken.

 • Schuurpapier
 • Plamuurmes in combinatie met vloervuller (optioneel*)
 • Concaaf mes
 • Zwaaihaak of duimstok
 • Meetlint
 • Potlood
 • Handschoenen
 • Rekenmachine

*Het is niet nodig als uw vloer vlak is zonder oneffenheden. Wilt u weten of u het nodig heeft volg dan de eerste stap onder het kopje “Controleren op oneffenheden en schoonmaken”

Ondervloer klaarmaken

Wat belangrijk is voor het leggen van een vinyl vloer is het klaarmaken van de ondervloer/ondergrond.
Deze moet schoon en vlak zijn, neem daarom de volgende stappen.

Controleren op oneffenheden en schoonmaken

Begin met het controleren op oneffenheden, gebruik daarvoor een rechte plank. Leg die neer op verschillende plekken in de ruimte en kijk of de plank goed aansluit op de ondervloer. Als u oneffenheden vind in de vloer zoals gaten of uitstekende stukjes splinter, schuur het dan op en vul de oneffenheden met een vloervuller. Dit is de beste manier om uw vloer de beschermen tegen beschadigingen en toekomstige problemen.
Als je deze stappen voltooid hebt, maak de vloer dan schoon met een stofzuiger voor de beste ervaring en het beste eindresultaat.

Alle stappen voltooid? Mooi! Want dan kun je nu beginnen aan het leggen van de vloer.

Type vinyl vloeren

Er zijn 3 verschillende types vinyl vloeren, deze worden hieronder behandeld.

 • Vinyl vloer stroken
 • Vinyl vloer tegels
 • Vinyl vloer zeil

Vinyl vloer stroken

Benodigde gereedschappen
 • Krijt of potlood
 • Koudbeitel
 • Hamer
 • Knie-beschermers
 • Plamuurmes
 • Rechte rand
 • Rolmaat
 • Universeel mes

Begin en eindig met een halve plank of meer
Als u de planken parallel aan de langste muur legt terwijl u vinyl plankenvloer installeert, hoeft u minder zaagsneden te maken. Maar begin die eerste rij niet met volle planken zonder erachter te komen hoe breed je laatste rij zal zijn. Noch de eerste, noch de laatste rij mogen veel kleiner dan een halve plank worden afgebroken.

Meet de vierkante meters van de ruimte op door de lengte x breedte de doen. Neem alle hoeken en schuine delen mee.

Voorbeeld: 2,5×2= 5m2 | hoek= 0,6×0,5 = 0,3m2 | 5m2-0,3m2= 4,7m2

Reken daarbij 10% op voor ruime snijmogelijkheden.

4,7×1,1=5,17m2

Deel dat door de vierkante meters die het pakket levert.

Voorbeeld: 1 pakket levert 2,69m2 | 5,17/2.69=1,92 pakken, Afgerond naar boven is dat dus 2 pakken vinyl..

Stel ik kom uit op 2,1 pakken, moet ik dan ook afronden naar boven?
Nee, dat hoeft niet; zolang je minimaal 5 tot 10% extra hebt.

Inkeping maken onder deurpost
Zaag een inkeping ter dikte van de plank in de deurpost zodat de vinylvloer eronder kan schuiven voor een nette afwerking.

Laat een uitbreidingskloof langs de muren achter
Voeg vulplaatjes in om een ​​opening van 1/4-inch tot 3/8-inch tussen de vloer en de muren te creëren.
Opmerking: door deze openingen kan de vloer vrij uitzetten bij temperatuurveranderingen.

Klik de planken samen
Klik de planken van de eerste rij met de uiteinden tegen elkaar.
Schuif de tand van de eerste plank op de tweede rij onder een lage hoek in de groef van de eerste rij en leg deze op de vloer.
Installeer de tweede en volgende planken in elke rij door de uiteinden aan elkaar te vergrendelen, en dan werk je de plank af, terwijl je de tand in de groef duwt.
Pro-tip: het helpt om elke plank op zijn plaats te draaien en te buigen.

Verspreid de naden
Verspreid de naden minstens 15 cm en begin of eind geen rij met een plank van minder dan 15 cm breed.
Pro tip: open meerdere dozen tegelijk en meng ze om een ​​gevarieerd patroon te krijgen.

Tik op de eindplanken
Haak de trekstang aan het uiteinde van het stuk en tik hardnekkige naden dicht

Installeer Bridge Moulding
Dek de uitzettingsvoeg tussen de vloer en de basislijst af.
Pro-tip: spijker niet in de vloer, anders kan de vloer niet vrij uitzetten.

Zodra uw vloerbedekking ligt, installeert u schoenafwerking om de uitzettingsvoeg tussen de vloer en de basisafwerking te bedekken.
Schiet 1-1 / 4-inch afwerkspijkers door de schoen en in de basisrand.
Pro-tip: pas op dat u de vloer tijdens het proces niet vastzet. Werk de lijst af zodat deze overeenkomt met de bekleding, niet de vloer.

Vinyl vloer zeil

Opmeten en berekenen

Begin met het opmeten van de lengte en breedte van de kamer.
Voorbeeld: 2,5×2= 5m2 | hoek= 0,6×0,5 = 0,3m2 | 5m2-0,3m2= 4,7m2

Wat je nu hebt berekend is wat je nodig zou hebben zonder het afsnijden mee te rekenen, daarom kan je het best 5% bij je totale vierkante meters optellen.
Voorbeeld: 4,7×1,05= 4,935m2

Om het bestellen makkelijk te maken kan je het beste afronden naar boven. Het is beter om over te houden dan tekort komen.


Het leggen van de vloer


Belangrijk aandachtspunt vóór het leggen van de vloer:
– Als je vloerverwarming hebt schakel die dan 24 uur voor dat je begint met het proces uit.

Heb je alles tot nu toe gevolgd? Rol de vloer uit en laat het klimatiseren voor 24 uur.

Nadat de vloer is gewend is aan de temperatuur van de kamer, plaats de langere zijde van de plaat parallel aan de langste vrije muur, ongeveer 25 mm van de plint.

Om te zorgen dat de vinyl perfect aansluit op de plint vertellen wij je een trucje:

Pak een plankje en sla er een spijker in, ongeveer 30mm van het uiteinde van het plankje. Zorg ervoor dat de spijker net uit het plankje steekt.

Als je dat gedaan hebt ga met het plankje langs de plint en zorg dat de spijker lichtjes maar duidelijk in het vinyl snijdt. Als je dat langs de hele plint hebt gedaan kan je met een schaar of mes heel precies over de lijn gaan. Als je daarmee klaar bent schuif het vinyl tegen de plint aan en controleer nog of het goed aansluit, snijd of knip bij waar nodig is.

Het leggen van de vloer

Om het vinyl zo plat mogelijk te krijgen, is het het beste om met een schaar een driehoekige inkeping in elke binnenhoek knippen. Maak de sneden in het overige stuk van het vinyl ​​langs elke muur.

Houd een metalen liniaal tegen de plooi en snijd er voorzichtig langs met een mes dat in een lichte hoek wordt gehouden.


Maak voor andere hoeken een rechte snede vanaf de rand van het vinyl tot bijna de vloer en knip het overtollige vinyl weg, waarbij u 7,5cm omhoog gedraaid laat aan de plint.

Gebruik een plamuurmes of een gereedschap met hetzelfde effect om in de hoek tussen de plint en de vloer te drukken. Houd de liniaal tegen elke vouw en snijd er langs, waarbij u het mes in een lichte hoek houdt om een nette afwerking te krijgen.

Als je het hele vinylvel hebt gelegd, til je de randen op en plak je ze op de ondervloer met dubbelzijdig plakband of lijm.

Om vinyl rond uw toilet- of wasbakvoetstuk te plaatsen, moet u het tot aan de voorkant van het voetstuk leggen en het vervolgens op zichzelf terugvouwen. Gebruik een schaar om vanaf de rand in een rechte lijn naar het midden van het voetstuk te snijden.

Maak een reeks sneden in het vinyl rond de basis van het voetstuk totdat het vel plat ligt. Pas op dat u niet te ver in het vinyl snijdt of het scheurt.

Gebruik een plamuurmes om een ​​scherpe vouw in het vinyl te maken, helemaal rond de basis van het voetstuk.

Knip rond de vouw die je hebt gemaakt en knip voorzichtig elke flap van vinyl af totdat hij past. Trek vervolgens het vinyl los, breng lijm aan op de vloer rond het voetstuk en druk het weer op zijn plaats. U kunt de randen eventueel dichten met een siliconenkit.

Om vinyl rond een deurkozijn te plaatsen, maakt u een reeks verticale sneden tot het punt waar het vinyl de vloer raakt. Snijd het overtollige materiaal weg, maar zorg ervoor dat u ongeveer 7,5cm op vloerniveau omhoog laat staan ​​voor nauwkeuriger trimmen.

Druk het vinyl in de hoek tussen het deurkozijn en de vloer en snijd langs de vouw. Snijd het vinyl vervolgens dwars over de deurlijn, zodat het halverwege eronder eindigt. Plaats een deurdorpel en/of een plint om de rand van het vinyl vast te houden en te beschermen.

Om vinyl rond een pijp te plaatsen, maakt u een rechte snede in lijn met de pijp naar de rand van het vinyl. Maak vervolgens een reeks kleine inkepingen aan het buisuiteinde van de sleuf totdat het vinyl plat om de buis ligt. Knip de gesneden stukken bij om een ​​nette afwerking te krijgen.