Thuisklustips.nl

Hoe bevestig je een balk aan de muur?

Het bevestigen van een houten balk aan een stenen muur is vaak het begin van het bouwen carport, overkapping of pergola waarop dakplaten worden bevestigd. Maar hoe bevestig je eigenlijk een balk aan de muur?

Wat heb je allemaal nodig?

Een balk aan de muur monteren is eenvoudiger dan het lijkt. Wel dien je in bezit te zijn van het juiste materiaal en gereedschap. Hieronder staan de benodigdheden voor het bevestigen van een balk aan een muur:

  • Betonboor 10 mm dik
  • Hardhoutboor 11 mm dik
  • Kozijnpluggen 10 x (dikte balk x2)
  • Hamerboor voor boren in steen
  • Boormachine voor boren in hout
  • Potlood
  • Waterpas
  • Hamer

Waar komen de montage gaten?

Als eerst is het belangrijk dat je weet waar de balk op de muur bevestigd moet worden. Zorg ervoor dat je om de 50 cm een met een timmermanspotlood aftekent waar je een kozijnplug wilt monteren. Het is hierbij belangrijk dat de kozijnplug in het volle steen wordt geslagen. Dit zorgt namelijk voor een stevigere verankering. Gebruik een waterpas om er zeker van te zijn dat je de balk waterpas op de muur monteert.

Kozijnpluggen voorboren in de muur

Boor vervolgens met een 11 mm dikke hardhoutboor gaten in de balk. Nadat de balk is voorzien van gaten houdt je de balk op de gewenste plek tegen de muur. Tik nu met je beton of steenboor ligt de muur aan en verwijder de balk weer. Als het goed is kan je nu zien waar de kozijnpluggen in de muur worden geslagen. De juiste boordiepte bepaal je doormiddel van de volgende formule: lengte kozijnplug + 0.5 cm – dikte balk. Zo heb je altijd voldoende ruimte om de kozijnplug volledig in de muur te slaan. De juiste lengte kozijnplug is altijd 10 mm dik en de lengte bepaal je door de balkdikte te verdubbelen. Dus heb je een balk van 50 mm dik, dan pak je een kozijnplug 10 x 100 mm.

Bevestig de houten balk aan de muur!

Nadat je de gaten in de muur hebt geboord kan je de balk bevestigen. Houdt de balk weer op de gewenste plek tegen de muur. Sla nu de kozijnpluggen vast door de houtenbalk in de muur. Probeer secuur te werk te gaan. Als je namelijk mis slaat zul je zien dat je de balk beschadigd en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Vond u deze blog leerzaam? Wordt gratis lid van onze facebook groep! Hier ziet u dagelijks interessante klustips voor thuis. Ook worden hier vaak leuke prijzen weggegeven!

Bekijk ook onze blog geïmpregneerd hout behandelen.