Thuisklustips.nl

Beveilig uw huis met een extra bijzetslot

Heeft u een ouder huis, of voelt u zich niet helemaal veilig? Het kan dan raadzaam zijn om uw voor – en achterdeur uit te rusten met een extra slot; een bijzetslot. Een bijzetslot is een makkelijke manier om voor extra veiligheid te zorgen. In deze blog leest u precies hoe u zo’n slot kunt bijplaatsen.

Wat is de situatie nu?

Om te beginnen is het belangrijk om vast te stellen wat de huidige situatie is van het bestaande slot. Is deze bijvoorbeeld voorzien van slechts 1 cilinder? Is uw deur uitgerust met slechts 1 “blokje” of “pinnetje”, dan is het geen overbodige luxe een extra slot toe te voegen. Bij het aanschaffen van een bijzetslot is het belangrijk om rekening houden met de dikte van de deur.

Voorbeeld van een bijzetslot-set

Het bijzetslot moet natuurlijk wel in de deur verwerkt kunnen worden. Houdt bij de aanschaf ook rekening met het model dat u koopt. Een erg fijne optie is wanneer de binnenkant voorzien is van een draaiknop. Mocht u ooit onverhoopt weg moeten, bijvoorbeeld wanneer er brand uitbreekt, dan is het niet nodig om eerst een sleutel te zoeken.

Voorbereiding bijzetslot monteren

Eenmaal besteld en binnengekomen, kunt u beginnen met de montage. De eerst stap die u dan moet nemen, is het aftekenen van de slotkast. Zorg ervoor dat de breedte en lengte exact overeenkomen met de afmetingen van het slot. Het uittekenen doet u natuurlijk aan de zijkant van de deur. Ook is het erg handig om precies in het midden een verticale lijn aan te brengen in het afgetekende gebied. Op deze lijn kunt u vervolgens een klein gaatje prikken op de plaats waar u gaat beginnen met boren. Ditzelfde doet u voor het plaatwerk van in het kozijn komt, waar het slot zich in vast gaat zetten.

Boren in de deur

Dan kunt u gaan beginnen met boren. Hiervoor kunt u het beste een vlinderboor gebruiken, omdat dit type boor een extra brede kop heeft voor het uitboren van (houten) materialen. Deze vlinderboor moet even breed zijn als de slotkast natuurlijk. De vlinderboor plaatst u op de middenlijn, waarna u de juiste diepte uit gaat boren. Onze tip is om de diepte af te plakken op de boor, met gebruik van een stukje tape. Na het uitboren houdt u een stuk over met meerdere gaten naast elkaar. Deze kunt u verbinden door een bijtel te gebruiken. Als het goed is blijft er dan een rechthoekige holte in de deur over. Een stuk boven en onder deze holte bikt u een kleine uitsparing uit om het plaatwerk (schootplaat) vast te schroeven in de deur. Dezelfde stappen voert u uit voor de uitsparing in het kozijn. In aanvulling op deze holtes, moet u ook verbindende gaten boren in de binnen- en buitenkant van de deur, waar de cilinder uit gaat steken. Hiervoor zult u meerder maten boren nodig hebben, omdat cilinders altijd druppelvormig zijn. Voor het onderste deel kunt u tevens een houtrasp gebruiken wanneer u de meest strakke afwerking wilt realiseren.

Neem persoonlijk contact op via Telefoon 020-4604300 en wij helpen u graag  verder. Telefoon 020-4604300 ACCOUNT AANVRAGEN INLOGGEN Van Keulen Inloggen  Nieuws Logistiek Snelle levering bouwmaterialen CarryOn Transportploeg  Til-norm ...

Bijzetslot inbrengen

De volgende, eigenlijk laatste, stap is het inbrengen van het slot en deze vastzetten. U schuift het slotmechanisme in de opening die u heeft gemaakt, waarna u de cilinder aanbrengt. Als alles op de juiste plaats zit, kunt u het vastzetten door het afdekplaatje erop te schroeven. Ook het plaatje voor in het kozijn kunt u dan op zijn plek schroeven. Onze laatste tip is om de deur niet meteen te sluiten, maar even snel te testen of het slot goed werkt.